2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középiskolások vetélkednek az elmúlt 30 évből

2007. április 25. 18:00

A SIÓ-Eckes középiskolásoknak kiírt versenyére 247 csapat jelentkezett, és 226 csapat küldte el a megoldásokat a www.sio77.hu oldalra. A csapatoknak az első fordulóban az elmúlt harminc év történelmével és kultúrájával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk.

Miért halasztották el egy nappal az Oscar-gálát 1981-ben? Mivel forradalmasította a Sony a szórakoztatóelekronikai piacot? Mikor hozták haza Magyarországra az utolsó szovjet hadifoglyot? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kellett válaszolniuk a megadott szakirodalom segítségével a résztvevőknek. A SIÓ-ECKES célja az volt, hogy a történelemoktatásban meglehetősen elhanyagolt elmúlt 30 év eseményeire felhívja a középiskolások figyelmét.

Az első fordulóban a maximális elérhető pontszám 28 volt, 23 ponttól lehetett továbbjutni. Összesen 103 csapat került a második fordulóba, amelynek feladatait április 25-én tették közzé a www.sio77.hu oldalon, és amelyek beküldési határideje május 10. A második fordulóban egy újabb, a közel-múlt eseményeivel foglalkozó kérdéssor megoldása mellett a csapatok kreativitásukat is össze-mérhetik: el kell ugyanis készíteniük a SIÓ 1977-es reklámfilmjét és képzeletbeli vagy valódi interjút kell készíteniük egy 1977 és 1980 között ismert hazai közéleti személyiséggel.

A június 6-án Budapesten a Millenáris Teátrumban megrendezésre kerülő döntőn az öt legjobb csapat vehet részt, a döntőbe jutott csapatok listáját május 18-án teszik közzé. A vetélkedőn első helyen végző csapat tagjainak öt, a második helyezett csapat tagjainak egy, a harmadik helyezett csapat tagjainak pedig fél éven keresztül átvállalja az állami képzésben fize-tendő egyetemi vagy főiskolai tandíját a SIÓ-ECKES.

A zsűri tagjai: Lénárt András történész (1956-os Intézet), Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, Sömjén Antónia televíziós rendező, Bartal Csaba, a Múlt-kor Történelmi Portál főszerkesztője valamint Fazekas Endre, a SIÓ-ECKES Kft. ügyvezető igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár