2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A da Vinci-kód kápolnája rejtette a zenetörténet Szent Grálját

2007. május 2. 13:00

A da Vinci-kódból is ismert skóciai Rosslyn kápolna a titkos tudás tárháza: a titkosnak vélt jelek között legutóbb egy középkori zeneművet találtak.

A skóciai Rosslyn-kápolna A da Vinci-kód című kalandregény utolsó lapjairól tett szert újkeletű világhírre: a kápolna falain, padlóján és alaprajzában ugyanis a titokfejtők számos rejtélyes szimbólumot vélnek felfedezni. A bosszantó vagy éppen mulatságos történeti pontatlanságairól elhíresült ponyvaregény közvetve bár, de immár fizikailag is képes kárt okozni: lelkes rajongói akkora csapatokban tódulnak a középkori műemlékhez, hogy veszélybe sodorják állapotát.

Hallgassa meg a zeneművet!

Az angol légierő egykori kódfejtője és annak zeneszerző fia 20 évvel ezelőtt kezdett a kápolna muzikális titkaival foglalkozni, mert szerintük 600 évvel ezelőtt egy különleges dallamot rejtettek el az apátságban. A 75 éves Thomas Mitchell és fia, Stuart szerint a titkosításra azért volt szükség, mert az efféle tudást a középkorban eretnekségnek minősítették.

Mitchell a koreai háborúban megszerezett kódfejtői képesítésével és klasszikus zenei ismeretére támaszkodva végül rájött, hogy a sokakat gondolkodásra késztető faragványok hanghullámokat mintáznak. A különböző hanghullámokat különböző minták jelölték, így a virágok, gyémántok és hexagonális minták egytől egyig hangokat jelképeztek. Mitchell szerint "ez a zene Szent Grálja, és a híres regénnyel szemben ez nyilvánvaló tényeken alapul".

A zenét a két kódfejtő középkori hangszerekkel keltette életre, majd a legvégén szavakkal egészítették ki a munkát, amelyet Rosslyn motettának neveztek el. A művet az érdeklődők május közepén akár élőben is meghallgathatják a 15. században épült kolostorban.

Állványokkal védik a látogatóktól

A rejtélyek kedvelői szerint a kápolnában őrizték a Szent Grált, sőt elképzelhető, hogy a Frigyláda vagy éppen Krisztus mumifikált feje rejtőzik még ma is a kövek mögött. Dan Brown A da Vinci-kód című regényének alapötlete tehát egyáltalán nem új: a naív elképzelések szerint a Megváltó halála előtt Mária Magdolnával gyermeket nemzett. A feltevés szerint Magdolna a kislánnyal francia földre menekült, ahol a helyi zsidó közösség fogadta be és tisztelte őket királyi vérből származó családként.

A leány vagy leszármazottai később beházasodtak a Meroving-házba, így Jézus vérvonala része lett az európai uralkodóházaknak. Az összeesküvés elmélet alapját képezi, hogy a katolikus egyház mindent megtesz, hogy a világ elől eltitkolja Jézus úgymond "valódi történetét", s titkos társaságai révén még a gyilkosságtól sem riad vissza.

Brown regénye mindössze a történet legutóbbi kalandos, népszerű feldolgozása. Megjelenésekor rengetegen hinni kezdtek a Vatikánt, a szabadkőművességet, a Templomos lovagrendet és más, rejtélyes társaságokat magában foglaló összeesküvés-elméletekben. De sokan voltak azok is, akik valóságos sportot űztek a történetileg felettébb ingatag lábakon álló, ám kétségkívül érdekes sztori ténybeli tévedéseinek, következetlenségeinek kipellengérezéséből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár