2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Áttörés a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitációjában

2007. április 24. 08:00

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Egyesült Baloldal (IU) egyetértésre jutott abban, hogy a Franco-diktatúra alatt született, a politika által befolyásolt ítéletek "jogtalanok".

Eddig a kommunisták által vezetett Egyesült Baloldal (IU) ellenvetése miatt nem sikerült elfogadni a spanyol parlamentben a rehabilitációra vonatkozó új törvényt. Az IU ragaszkodott a diktatúra alatt született összes politikai ítélet megsemmisítéséhez. José Luis Rodríguez Zapatero szocialista kormánya viszont ellenezte ezt, arra hivatkozva, hogy az ellentétes volna az alkotmánybíróság döntésével, és komoly jogi problémákat okozna.

Tisztázatlan kérdések: antifasiszták emlékeznek Franco halálára

A múlt héten létrejött megegyezés értelmében a Franco-diktatúra (1939-75) éveiben lezajlott politikai perek vádlottjai, illetve leszármazottaik egyenként kérhetik az ítéletek felülvizsgálatát.

A konzervatív Néppárt (PP) élesen kritizálta a megegyezést. Az ellenzék vezető ereje attól tart, hogy a demokráciába való békés átmenet szellemét tönkre teheti az, ha a régi sebeket újra felszakítják. "A szocialisták azt teszik, amit már Franco is tett: a lakosságot jókra és rosszakra osztják fel" - mondta Eduardo Zaplana, a párt frakcióvezetője. A szocialisták erre azt válaszolták, hogy a cél az áldozatok erkölcsi jóvátételének biztosítása.

spanyol polgárháborúban körülbelül 600 ezer ember vesztette életét. A konfliktus lezárulásával Franco a becslések szerint 100 ezer köztársaságpártit lövetett agyon, és ásatott el tömegsírokba. A tábornok 1975-ben bekövetkezett halála után, a demokráciába való súrlódásmentes átmenet érdekében, a pártok mélyen hallgattak a történtekről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár