2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lassan formálódik a modern csodák listája

2007. március 20. 11:45

A zürichi Hét Új Csoda Alapítvány szervezésében zajló szavazás végéhez közeledve közzétették az esélyesek listáját.

Bő kétezer év elteltével az UNESCO 1999-ben szavazást kezdett arról, hogy a mai kor embere mit tart a világ hét új csodájának. A The New Seven Wonders projekt azzal a céllal jött létre, hogy több mint kétezer esztendő múltával - ezúttal az Internet adta lehetőségeket kihasználva - az emberiség maradandó létesítményeiről szavaztassa meg a Föld lakóit. Arról, hogy a ma élők mit tartanak a világ legújabb hét csodájának.

Az ötödik éve tartó szavazás utolsó évében tavaly óta a legtöbb jelölést kapott 21 építményre lehet szavazni az interneten. A csodalistát nemzetközileg elismert szakértők segítségével 2006. január elsejére véglegesítették: a 77 legtöbb szavazatot kapott jelölés közül ők válogathatták ki a 21 finalistát. A szervezők arra is tekintettek voltak, hogy a fejlődő országokban azt internet nem annyira elterjedt, így ott reklámokkal népszerűsítették, hogy levélben is lehetett szavazni.

Alig 109 nappal a szavazás befejezése, és a hét új világcsoda kihirdetése előtt közzétették a címre esélyesek listáját. A több mint 28 millió voks által formált 21-es mezőnyben lassan körvonalazódni látszik, hogy a különböző örökségvédelmi lobbik és nacionalista érdekek, vagy épp a szavazásra buzdító felhívások voltak-e sikeresek. Bár még folyik a világ körüli kampány a játék népszerűsítése érdekében, hamarosan már csak a július hetedikén megrendezésre kerülő gálára figyel majd a világ.

Az új lista legesélyesebbjei között Chichén Itza romjai, a római Colosseum, a kínai Nagy Fal, Machu Picchu városa, Petra sziklatemplomai, a gízai piramisok és a Taj Mahal szerepelnek. Az ókori csodák egyetlen fennmaradt tagjaként a gízai piramisok is esélyesek a győzelemre, amelynek egyedül az adhat keserű szájízt, hogy az egyiptomi örökségvédelem nemrég elhatárolódott a játéktól.

A szavazás persze komoly vitákhoz vezetett, így több országban születtek más listák is a modern csodákról (nálunk a Népszabadság vázolta ezeket). Az amerikai építészek például végig az Empire State Building és a Csalagút mellett kardoskodtak, amelyek aztán saját listájukon előkelő helyre került. A Readers Digest magazin pedig a Chartres-i katedrális mellett az űrrepülőgépet nevezte meg győztesként saját listáján.

Az alternatív listák alkotói mind amellett kardoskodnak, hogy a mérnöki remekművek is megérdemelnék, hogy az első hétbe bekerüljenek, így a jelenleg 7-14. hely között található Eiffel torony is képviselhetné ezeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár