2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill telefonjára utazott a KGB

2007. március 6. 13:15

A brit tikosszolgálat figyelmeztetése után Winston Churchill gondosan odafigyelt arra, hogy kommunistagyanús személyek ne piszkálhassák telefonját.

Winston Churchill 1951-ben lett újra Anglia miniszterelnöke, és a Downing Street 10. alá beköltözve egy különleges, íróasztalba épített kihangosítható telefonnal intézte mindennapi ügyeit. A titkosítás alól felodott aktákból az derül ki, hogy a brit titkosszolgálat (MI5) arra figyelmeztette őt hogy a KGB megpróbálhatja bepoloskázni ezt a szerkezetet is.

A Kew-i Állami Levéltárban közzétett iratok arról tanúskodnak, hogy az akkor nyolcvanas éveiben járó Churchillt a titkosszolgálat igazgatója, Roger Hollis 1953-ban személyesen figyelmeztette: a kormányzatnak dolgozó elektrotechnikai szakértő, Alexander Poljakoff orosz emigráns alkalmazása kiemelten veszélyes lehet. Hollis jegyzete arra figyelmeztetett, hogy `Poljakoffnak kapcsolata volt az orosz nagykövetséggel, és bár a hangfalak átvizsgálásakor semmit sem találtak, az orosz alkalmazása folyamatos veszélyt jelent`.

Churchill a poloskabiztos íróasztalnál, 1945

A jegyzet röviden bemutatja a gyanús személyt: a Poljakoff család a forradalom után települ Angliába, ahol Mayfairben egy kis elektronikai vállalkozást működtettek. Bár a család elmenekült a kommunizmus elől, az MI5-nak ettől még gyanúsak voltak. Hollis levele kiemelte, hogy a cég az 1920-as években technikai tanácsokat adott a londoni orosz állami kerekedőcégnek, az Arcosnak, amelyet kémkedéssel gyanúsítottak. Ezen kívül 1946-ban a londoni orosz kereskedelmi tárgyalódelegációval is üzleteltek, és a háború alatt két kommunistát foglakoztattak.

A lehallgatási félelem igen komoly volt, hiszen az év elején a moszkvai amerikai nagykövetség nagytermében tartott sas csőrében lehallgató készüléket találtak, amelynek nyomán 40 másik, hasonló szerkezet is előkerült az épületből. A közeli brit követségen 14 poloskát gyűjtöttek össze, így nem volt meglepő, hogy az elektronikához értő oroszok rögtön megfigyelés alá kerültek.

A levélre Churchill személyi titkára, John Colville válaszolt, aki szerint "Churchill egyetértett azzal, hogy jelen körülmények között Poljakoffot nem engedhetik be többet az épületbe".

A később szintén kémkedésgyanúba keveredett Hollis azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy a családnak a háborúban a 2 kommunista mellett 700 másik munkás dolgozott, és hogy vele ellentétben őket soha senki más nem vádolta kémkedéssel. Poljakoff ezt nem is vette a szívére: 1996-ban hunyt el, cége egy sikeres hongkongi világvállalathoz tartozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár