2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikai thrillert forgattak Báthory Erzsébetről

2007. március 5. 07:45

A pozsonyi újságírók is megtekinthették azt a mintegy tízperces összeállítást, amely a Báthory című látványos film néhány jelenetét mutatta be.

Közép-Európa eddigi legdrágább, tizenegy és fél millió eurós költségvetéssel, brit-cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő mű forgatását tavaly fejezték be. Jelenleg az utómunkálatok zajlanak. Szó van arról is, hogy tévésorozatot is készítenek az alkotásból, amelynek időtartama a mozikban száznegyven perc lesz.

Összesen ezerkétszáz színész, továbbá négyezer kaszkadőr és statiszta vonul fel, több mint ötezer jelmezben. Negyvenöt csehországi, szlovákiai és magyarországi helyszínen forgattak. A címszerepet Anna Friel alakítja. Caravaggio olasz festőművészt Hans Matheson, Nádasdy Ferencet pedig ugyancsak angol színész, Vincent Regan jeleníti meg. Kisebb szerepben látható lesz Franco Nero is.

- Akárcsak számos közép-európai és más művészt, engem is évtizedek óta foglalkoztat a csejtei úrnő titokzatos, szörnyű rágalmakkal övezett legendája. Én azonban nem hiszek ezeknek a vádaknak, s azokkal a történészekkel értek egyet, akik szerint az örökös nélküli, hatalmas vagyonnal rendelkező nagyasszony valójában a Habsburgok vagy kiszolgálóik cselszövéseinek áldozata lett. Nem valamiféle történelemkönyvet akartam illusztrálni. Ezért az általam írt forgatókönyv alapján arra törekedtünk, hogy hitelesen, egyszersmind látványosan villantsuk fel a szeretetre, szerelemre vágyó, magányos, feltételezésem szerint eszes, de a rágalomhadjáratnak és egyéb gonoszságoknak kiszolgáltatott asszony tragikus életét - mondta a rendező.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár