2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Városfalba építették Héra szobrát

2007. március 5. 11:00

Kétezerkétszáz éves Héra-szobrot találtak Dion ókori város romjai alatt, 85 kilométerre dél-nyugatra Theszalonikitől, az Olümposz lábánál.

A trónon ülő, fej nélküli istennőt ábrázoló márványszobrot tavaly találták meg Dion romvárosának feltáró munkálatai során, és Dimitrisz Pantermalisz, az ásatás vezetője - aki több mint három évtizede dolgozik a helyszínen - pénteken mutatta be a új leletet egy háromnapos régészeti konferencián Theszalonikiben. A szakember elmondta, hogy az ember nagyságú műremeket a korai keresztények a városfalba építették bele tömítésként, amikor Dion püspöki székhely volt.

Az i. e. 2. századi Héra-szobor eredetileg Zeusz templomában állt, akinek a szobrát 2003-ban találták meg az épület romjai alatt. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy Héra szobra Zeuszé mellett áll, egyrészt mivel Héra Zeusz felesége volt, másrészt a két szobor hasonló összetételű márványból készült.

Ez az első eset, hogy egyetlen templomból két istenszobor került elő, és nem elképzelhetetlen, hogy Athéné szobra is a templomban állt, és azt is megtalálják a további munkálatok során - mondta Patermalisz.

Dion a makedónok egyik fő vallási központja volt. Maga Nagy Sándor is mutatott be áldozatot a városban, mielőtt elindult volna győzedelmes hadjáratára a perzsa birodalom ellen az i. e. 4. században. Az eddigi ásatások során templomok, teátrumok, egy stadion, városfalak, egy szálloda, fürdők, utcák és egy csatornarendszer romjai kerültek elő, valamint számos szobor maradványa is. A területet a vaskor óta lakták, majd a korai kereszténység időszaka után vált lakatlanná.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár