2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A magyar szellemi örökséget terjeszti a Magyar UNESCO Bizottság

2007. február 27. 17:00

Újjáalakult a Magyar UNESCO Bizottság (MUB), amelynek közgyűlése újabb négy évre Hámori József akadémikust választotta elnökévé.

A szervezet pénteki budapesti közgyűlése elfogadta a MUB beszámolóját, ez évi munkatervét, és ismét Gresiczki Pétert választotta főtitkárrá. A testület MTI-hez eljuttatott idei előzetes munkatervében kiemelten szerepel például a művészeti és sportoktatás támogatása, a magyar eredmények és szellemi örökség nemzetközi terjesztése, az emberi jogok, a jövőkutatás, az internet-etika és a szerzői jogok témaköre. A testület célkitűzése az is, hogy maximalizálja a Magyarország számára elnyerhető támogatásokat.

A szervezet oldala

A dokumentum szerint a bizottság az elmúlt évben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együttműködve kiadta magyarul az itteni világörökségi helyszínekkel kibővített UNESCO Világörökség tanári segédkönyvet. Az MTA Altajisztikai Kutatócsoportja kidolgozta a ritka mongol és tibeti kéziratok komplex digitalizációjának módszertanát, az első szakmai kiadványok az UNESCO támogatásával jöttek létre.

A bizottság ezen kívül kiadta Bartók Béla 1913-as algériai népzenei gyűjtésének digitalizált és magyarázatokkal ellátott anyagát is CD-ROM-on, illetve projektet indított a Kodály-módszer nemzetközi bemutatását szolgáló életmű-DVD megjelentetésére.

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Szervezetének nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 4-én húsz állam írta alá. Az UNESCO-nak jelenleg 191 tagállama van, Magyarország 1948. szeptember 14-e óta tagja. A Magyar UNESCO Bizottság elnökét négy évre választják, mintegy 50 tagját az oktatásért felelős miniszter kéri fel. A testület az UNESCO programjainak, elveinek magyarországi megvalósítására alakult nem kormányzati tanácsadó testület.

Célja, hogy a többi tagország nemzeti bizottságával, a kormányzati és nem kormányzati szervezetekkel, intézményekkel, együttműködve segítse az UNESCO munkáját az oktatás, a tudomány, a kultúra és a kommunikáció-informatika területén, és elősegítse a magyar tudománynak és kultúrának az UNESCO útján való népszerűsítését.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár