2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították az ELTE alapítólevelét

2007. február 2. 17:00

Az ELTE 1635-ös alapítólevele is látható az intézmény történetét bemutató kiállításon, amely csütörtökön nyílt meg a fővárosi Egyetemi Könyvtárban.

Az ELTE Egyetemi Levéltára által őrzött dokumentumok közül Kissné Bognár Krisztina válogatta ki a tárlat anyagát képező mintegy 50-60 műtárgyat. A levéltár munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a kiállított tárgyak közül többet először tekinthetnek meg az érdeklődők. A cél az volt, hogy az egyetem életével kapcsolatos legértékesebb és legfontosabb dokumentumok kerüljenek a kiállítás 13 vitrinjébe - hangsúlyozta.

A Pázmány Péter által 1635-ben adományozott alapítólevéllel kapcsolatban megjegyezte: csoda, hogy a papír az 1956-os szovjet bombázás során megmaradt, mivel rengeteg dokumentum pusztult el akkor. Az ELTE több mint 350 éves történetéből egyebek között a 18. századi latin nyelvű kari pecsétek, illetve pecsétlenyomatok is láthatók a könyvtár díszteremmé alakított egykori nagyolvasójában.

Diákokból professzorok című, március 6-ig megtekinthető kiállításon fényképek, képeslapok, hallgatói nyilvántartások idézik fel a sok évvel ezelőtti diákéletet. A rendezvény címe arra utal, hogy "eltés" diákéveik után néhányan professzorként tértek vissza az egyetem falai közé - mondta a kiállítás rendezője.

Az egyetem névadója, Eötvös Loránd professzor egyetemi pályafutásának állomásai mellett Pais Dezső (1886-1973) nyelvészprofesszor személyes iratai, Fejér Lipót (1880-1959) matematikus jegyzetei és Mödlinger Gusztáv (1899-1984) biológus kitüntetései kaptak helyet a tárlaton.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár