2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holttesteket rejtett a török kori szemétgödör

2007. január 16. 12:30

Halottak a ház alatt és a szemétgödörben

A ház második pusztulását is tűzvész okozta valamikor a 14-15. században, a falát alkotó cölöpök faszénné égtek, az ezeket borító agyag pedig vörösre színeződött. Néhány centiméterrel a kormos, szenes maradványok felett épült fel a 15-16. században a következő épület, amelynek sajnos csak egy-két négyzetméternyi agyagpadlóját hagyták épen a későbbi beásások, földmunkák. A 18. századi földmunkák, bolygatások aztán a török kori rétegek nagy részét megsemmisítették. Érthetetlen módon ekkor koporsóstul ide temettek egy elhunytat. A sírgödör alig 30-40 cm mély lehetett. A korábbi házak helyére, a sírhant fölé a 19. században egy téglaépületet húztak fel. A 2006-ig álló ház padlója alig pár centivel volt a holttest felett.

Nézze meg a feltárás képeit galériánkban! 

Az egykori Magyar városban, a Múzeum utca 9. szám alatt megtalált legkorábbi gödrök, árkok és az egyszerű, nyílt tűzhellyel készült gödörházak a kora Árpád-kori Vác lakóihoz tartoztak. Egy néhány négyzetméteres felületen szerencsés módon két tucatnyi 14-15. századi cölöplyuk maradt fenn. Bizonyos, hogy több, egymást követő épülethez tartoztak, ugyanakkor a kutatható felület kicsinysége következtében egyik alaprajzát sem sikerült megrajzolni. A házak udvarán feltárt kemencék szintén ebben a korban működhettek. Itt a 14. század végén vagy a 15. században nagyméretű, kb. két méter átmérőjű, kör alakú, kővel kirakott szélű kutat építettek, amelyet számos nemzedék használt. A víznyerő helyet végül a 18. században szándékosan szétrombolták, betemették.

A török korban a kúttól alig fél méterre egy szemétgödröt ástak, amelybe a bomlandó szemét, a széttört edények darabjai és az állatcsontok mellett öt holttestet is behajítottak. A csontvázakat rendetlen összevisszaságban, kifordult végtagokkal temették el, egyikük lapockáján friss, azaz be nem gyógyult vágásokat lehetett megfigyelni. A török kiűzése után megtelepedő új lakosok a régi, talán fertőzött vizű kutat elbontották, a terepet elegyengették. Házaik egy része még ma is áll a városban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
XV-XVI. századi vásárosbódék cölöpjeinek nyomai a váci fõtérenA cölöplyukak kibontvaA késõ Árpád-kori ház rétegei és az alattuk levõ korábbi cölöplyukak15-16. századi kõ házalap (Köztársaság út 23.)14-15. századi leégett ház középsõ helyisége (Köztársaság út 23.)Kora Árpád-kori ház kõvel kirakott tûzhelye (Köztársaság út 23.)Török kori szemétgödör öt személy csontvázával (Magyar város, Múzeum u. 9)14-15. századi kút maradványai (Magyar város, Múzeum u. 9.)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár