2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betonközépkor a váci főtéren

2006. március 12. 17:35

A kisvárosok megújítása érdekében megkezdett munka városromboló folyamatokat is elindított - állítja az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága. Az UNESCO-hoz tartozó, műemlékvédelemmel foglalkozó civil szervezet legutóbb a váci főtér felújítását bírálta - írta a Népszabadság.

A bizottság szerint a rossz példák közé tartozik Tokaj történeti központjának burkolatparádéja, Debrecen főutcájának csak légi fotón és papíron jól mutató, egymásba metsző köröket mutató formavilága. Jelenleg a váci főtéren folynak munkák. Klaniczay Péter, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága vezetőségi tagja szerint az igen korrekt, de teljesen nem befejezett főtéri ásatás rengeteg szakmai eredménnyel járt. Az ásatások egy bizonyos szakaszában azonban már nyilvánvaló volt, hogy az, ami a középkori Szent Mihály-templomból előkerül, nagyon töredékes, sőt a keleti oldal meg is semmisült.

A Vácon jelenleg folyó munkákkal kapcsolatban az a legnagyobb baj, hogy a téren előkerült rommaradványok értelmezését illetően nincs szakmai konszenzus. A barokk és újabb kori maradványok egyidejű bemutatása kétes eredményt hozhat, és tönkreteheti a tér meglévő értékeit. Arról nem is beszélve, hogy a joggal visszatemetett középkori falak fölé - új betonfödémre helyezve - valós vagy elképzelt nyomvonalon, pusztán egy XVIII. századi rajz alapján, új falazatok mutatnák be az egykor ott lehetett templom alapfalainak töredékét. Az újraálmodott Bécsi kapu középkorias maradványa pedig nem más, mint egy betonbunkernek is beillő monstrum, amely kőlapokkal kirakva lesz a városlakók új középkora. Ott és úgy, ahogy a ma jól ismert barokk városképpel és egyedileg is védett lakóházzal együtt soha nem jelent meg.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár