A vörösterror 133 napja

65 éves a Pearl Harbor elleni váratlan támadás

2006. december 7. 13:15

Natgy árat fizettek a magabiztosságért

Geoffrey Regan hadtörténész Pearl Harbor után ötven évvel, 1991-ben Londonban Hadászati balfogások címmel megjelent könyvében említést tett arról a vitáról, hogy vajon Roosevelt elnök tudatosan engedte-e a japánoknak, hogy ők mérjék az első csapást, amely lehetővé tenné számára, hogy egységes országot vigyen háborúba Japán és Németország ellen. `Bármi legyen is az igazság - ez talán soha nem derül ki -, a Hawaii-szigeteken tartózkodó amerikai parancsnokok szerint ők semmit sem tudtak a fenyegető veszélyről. Az Amerikai Egyesült Államok és Japán közötti feszült viszony ellenére a Pearl Harbor-i hatóságok csak félintézkedéseket tettek a jól ismert japán specialitás - a meglepetésszerű támadás - ellen` - állapította meg a Guinness-könyv szerzője.

Keresse fel Pearl Harbort a levegőből!

Az 1941-es "hadászati balfogásról" igen olvasmányosan írt Geoffrey Regan: "A japánok vasárnap támadtak, talán abból a feltételezésből kiindulva, hogy az amerikaiaknál ez a nap pihenőnap, és a parancsnokok emiatt nem lesznek a helyükön. Mivel 96 hajó volt a kikötőben, és mivel küszöbön állt a háború kitörése, azt hihetnénk, hogy a japánok tévedtek. Nem. Kimmel admirális például, az amerikai csendes-óceáni flotta főparancsnoka éppen Short tábornokkal golfozott. A legénység nagy része pedig nem volt szolgálatban, vagy lazított. Az elhárítás már hírt adott ugyan nagyszabású japán flottamozdulatokról, de az amerikaiak magabiztosan azt hitték, hogy a flotta Délkelet-Ázsia felé tart. Kimmelnek is meggyőződése volt, hogy a japánok nem fogják Hawaiit megtámadni.

Amikor az Oahu északi csücskén található radarállomás azonosíthatatlan jeleket észlelt a képernyőn, a szolgálatban lévő tiszt még a gondolatát is elutasította annak, hogy azok japán bombázók lennének. Ő egy B-17-es bombázóköteléket várt, és el sem tudta képzelni, hogy a képernyőn megjelenő pontocskák ellenséges repülőgépeket jelenthetnek. Ha ekkor riasztják a parancsnokságot, akkor sem tudták volna teljesen megmenteni Pearl Harbort, ahhoz már túl késő volt, de több száz ember életét megmenthették volna. Harminc perccel később a japán gépek bombázni kezdték az amerikai hajókat...

Amerika nagy árat fizetett a szolgálatban lévő tiszt magabiztosságáért. A tényleges felelősség azonban a washingtoni politikusoké és a Hawaiin tartózkodó parancsnokoké, akik figyelmen kívül hagyták az elhárítás jelentéseit"
- vonta le a következtetést az angol hadtörténész-szerző, aki mentegetőzve fűzte hozzá, hogy "a hozzá nem értés persze nem csak a katonaságra jellemző".

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pirityi Sándor)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!