2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tömegsír volt egy náci szekta chilei birtokán

2006. január 10. 11:30

Egy volt náci által alapított szekta birtokán Chilében, a fővárostól 350 kilométerre délre a Pinochet-diktatúra áldozatainak földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak.

A szekta vezetője

Chilei emberi jogi aktivisták mindig is gyanították, hogy a Paul Schäfer egykori náci tizedes által a Parral városhoz közeli hegyekben alapított német kolónia, a hírhedt Colonia Dignidad a Pinochet-rezsim kínzóközpontjaként és titkos temetőjeként működött, ám mindeddig nem találták meg az ott eltűnt emberek maradványait. A most megtalált gödörben valószínűleg az eltűnteket földelték el. Hogy pontosan hány személyt temettek a tömegsírba, nem tudni, mert az áldozatokat később kiásták, megégették és egy közeli folyóba szórták. Zepeda mindazonáltal 10-12-re teszi a náci szektavezér birtokán eltüntetett ellenzékiek számát.

A kolónián eltűnt embereket a vizsgálóbíró szerint 1973-74-ben végezhették ki, míg kihantolásuk, megégetésük és folyóba szórásuk pedig 1978-ban történhetett. A kolónia a diktatúra vezetőinek támogatását élvezte, egyszer Augusto Pinochet személyesen is ellátogatott oda.

A gyermekek tucatjainak megerőszakolásával és megkínzásával vádolt és éveken át szökésben lévő 84 éves exnácit tavaly fogták el Argentínában. Az általa vasököllel irányított kolónia lakói az 1930-as évek Németországát idéző módon éltek.

A kolónia német származású lakói szektaszerű közösségben éltek valóságos rabságban, a szektavezér gátlástalanul kiélte beteges szexuális hajlamait a telepesek és a környékbeli chilei parasztok fiain. Júniusban a hatóságok a dél-amerikai ország történetének legnagyobb titkos fegyverraktárát találták meg a kolónián: egyebek közt gépfegyverek és rakétavetők kerültek elő a rejtekhelyről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár