2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elrendelték Pinochet őrizetbe vételét

2005. november 28. 11:34

Elrendelték Augusto Pinochet volt chilei diktátor letartóztatását és háziőrizetbe helyezését a pénzügyi visszaélések miatt ellene indított eljárás során.

Egyszerű katonából főparancsnok

Augusto Pinochet, aki a napokban tölti be a 90. évét, többféle vizsgálat célpontja a hatalomban töltött évei (1973-1990) alatt elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. Szeptemberben a chilei bíróság már döntött Pinochet mentelmi jogáról, akkor emberiesség elleni bűncselekmény ügyében engedélyezték a bűnvádi eljárást. A döntés alapján vádat emelhetnek az agg exdiktátor ellen 119, 1975-ben meggyilkolt menekült ügyében, akiknek holttestét a szomszédos Argentínában találták meg.

Augusto Pinochet 1915. november 25-én született a chilei Valparaisóban. A Valparaísói San Rafael Papneveldében, a Quillota Iskolában, a Ferences Atyák Valparaísói Iskolájában és a Katonai Iskolában (ahová 1933-ban iratkozott be), végezte el általános és középiskolai iskolai tanulmányait. Ezután hadnagyi ranggal került a gyalogsághoz. Több éves kényszerű vándorlás után egyre feljebb lépdelt a katonai ranglétrán. (A korszak és a térség katonai politikájában természetes volt a folyamatos áthelyezések rendszere) 1943. január 30-án vette feleségül Lucía Hiriart Rodriguezt, akitől később öt gyermeke született: három lány és két fiú.

1948-ban Hadi Akadémiára ment, ahol 1951 után tanársegédként katonai földrajzot és geopolitikai tanulmányokat oktatott. Ekkortól felügyelte szerkesztőként a "Cien Águilas" (Száz Sas) c. magazint. 1953 elején a Hadi Akadémia professzora lett, és ezzel párhuzamosan kezdte el a Chilei Egyetem jogi karát is.

1956-ban Pinochetet egy csoportnyi fiatal tiszttel együtt megbízták, hogy hozzák létre az Ecuadori Hadi Akadémiát Quito-ban. A "Quito-misszióban" három és fél évet töltött, ahol az új intézményben a geopolitika, a katonai földrajz és a hírszerzés oktatását vezényelte. Sikerét jelzi, hogy 1963-ban a Hadi Akadémia aligazgatója lett. 1968-ban a második hadsereg vezérkari főnökévé léptették elő Santiagóban, majd az év végére és a következő év elejére egyre több hadseregcsoport vezetőjévé nevezték ki. 1971 januárjában a santiagói katonai laktanya vezénylő tábornoka lett, és végül 1972-re kinevezték a chilei hadsereg vezérkari főnökévé. Növekvő népszerűségét és hazai sikereit jelzi pályája akkori tetőpontja: 1973. augusztus 23-án a korábban megválasztott szocialista elnök, Salvador Allende kinevezte a hadsereg főparancsnokává.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár