2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világörökség képzési projekt indul Fertődön

2005. november 23. 11:00

Európai uniós támogatással valósítja meg világörökség képzési projektjét a Porpáczy Aladár Középiskola Fertődön - mondta az intézmény igazgatója az MTI-nek hétfőn.

Wellner Andrea közlése szerint a világörökség rangot elnyert Fertő-táj természeti, környezeti értékeit, történelmét, hagyományait önálló tantárgy keretében oktatják az idei tanévtől a diákoknak. Az "Örökségünk a Fertő-táj" elnevezésű tantárgy a pedagógiai programunk részét képezi, tematikáját és az ismeretek elsajátítását segítő könyvet az iskola pedagógusai állították össze - mondta az igazgató. A tanulók nem csak a tó magyar oldalának értékeivel, hanem az osztrák oldal sajátosságaival is megismerkednek - fűzte hozzá Wellner Andrea.

Az ismeretszerzésben segítséget kapnak burgenlandi oktatási intézményektől, köztük a frauenkircheni (Boldogasszony) közgazdasági középiskolától, amellyel több éves kapcsolata van a fertődi intézménynek. A magyar-német kéttannyelvű közgazdasági képzésben résztvevő fertődi tanulók átjárnak Burgenlandba, s az ottani iskolában bővítik szakmai tudásukat, de Fertődön is osztrák tanárok oktatják az egyes közgazdasági tárgyakat.  A Fertő-tájról szerzett ismeretek birtokában akár idegenvezetőként is próbára tehetik majd felkészültségüket tanítványaink - vélekedett az igazgató.

A 49 ezer eurós projekt - amelynek 90 százalékát Phare CBC pályázaton nyerték el - lehetőséget ad határon átívelő rendezvényekre is. Az e hét péntekén a fertődi Esterházy-kastély pálmatermében sorra kerülő fesztiválon kórusok, néptáncegyüttesek lépnek fel a határon innen és túlról - tájékoztatott az igazgató.

A világörökség tantárgy bevezetésének előzménye, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága 2001 decemberében fogadta el Magyarország és Ausztria közös felterjesztését a Fertő-tó környékének világörökségi listára vételére. A Fertő-tó Eurázsia legnyugatibb sztyeppei tava, sósvizű, környezetének változatos az állat- és növényvilága. A tó közeli dombvidék jellegzetessége a tradicionális szőlőkultúra. A Fertő vidék Magyarországon a teljes Fertő-Hanság Nemzeti Parkra, továbbá Fertőrákos környékére terjed ki. A területet a nagycenki Széchenyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély gazdagítja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár