Hitler elfeledett szövetségesei

Az eddig feltételezettnél korábban telepedhettek meg az emberek Gyöngyös környékén

2017. október 4. 15:16

Még 2013-ban találtak 11. századból származó csontvázakat Gyöngyösön, a Püspöki nevű városrészben. A napokban kezdődött ásatás újabb fejezetekkel egészítheti ki a város történetét, amely a leletek alapján már bizonyosan korábban lakott volt, minthogy az írott forrásainkban először feltűnik Gyöngyös neve, számolt be a gyongyos.hu.

Csontváz a gyöngyösi lelőhelyen
Az ásatásról készült galéria a képre kattintva érhető el (gyongyos.hu)

Az első sírokra 2013-ban bukkantak rá a környéken végzett csatornázási munkálatok közben. Az egri Dobó István Vármúzeum tervei között azóta szerepelt a terület feltárása, ami most a gyöngyösi önkormányzat támogatásával végre meg is kezdődhetett. Az Olajbanfőtt Szent János-templom mellett zajló és várhatóan október elejéig tartó feltárás során már eddig is tucatnyinál több sír került elő, és tárgyi leletekre is bukkantak a régészek – számolt be a kutatás eredményeiről a város honlapja. A leletek között egy S-végű hajkarikát és egy gyöngyöt emelt ki Tóth Zoltán, a feltárást vezető régész, aki az utóbbi alapján az Árpád-korra teszi a temető keletkezését.

A templom kerítőfalán belül a kora újkorból származó csontvázakra bukkantak, a két lelőhelyről származó adatok alapján feltételezhető, hogy Gyöngyös és az érintett városrész az eddig ismertnél korábban is lakott hely volt ‒ mondta Tóth Zoltán. A 2013-ban talált csontvázak szénizotópos kormeghatározási vizsgálatai alapján a kerítőfalon túl található legfelső temetkezési réteg a 990 és 1040 közötti időszakra tehető. Ez alatt azonban még további 2-3 rétegre számítanak, amelyek legalább 30 évvel régebbiek lehetnek.

Hiesz György polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ha szükséges lesz, az önkormányzat jövőre is támogatja majd a munkálatok folytatását, hiszen a város története számára felbecsülhetetlen értékű a feltárással megszerzett tudás Gyöngyös benépesüléséről, első lakóiról. A város ipari parkjában is jelentős feltárási munkák zajlanak, ott ugyanis kelta temetőre és településre bukkantak a szakemberek.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!