2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc lefejezett varangyos békát adtak útravalóul egy kánaáni halottnak 4000 évvel ezelőtt

2017. szeptember 27. 10:09 MTI

Lefejezett varangyokat találtak a régészek egy négyezer éves sírban Izraelben, a hüllőket útravalóul adhatták a halottnak - írta a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Az Izraeli Régészet Hatóság (IAA) kutatói Jeruzsálemben, a Bibliai Állatkert szomszédságában egy négyezer éves sírhelyre bukkantak, ahol a sziklába vájt járatban a halott mellett talált egyik ősi cserépedényben csontmaradványokat fedeztek fel. A Haifai Egyetemen megállapították róluk, hogy legalább kilenc lefejezett varangyos békától származnak, melyeket az elhunyt mellé útravalóul helyeztek el.

A kánaáni korszakból származó leletek rávilágítanak a bronzkori temetkezési szokásokra, melyek alapján élelemmel indíthatták el a halottakat túlvilági útjukra. Erre utalhat többek közt a datolyapálma- és mirtuszmagok, melyeket ugyanott találtak.

Az ásatásokat 2014-ben, Jeruzsálem Malcha lakónegyedének kiterjesztésekor végezték a szakemberek a Refajim folyó völgyében, amely termékeny talajt kínált a négyezer éve, a kánaáni korszakban ott letelepülő népeknek. Abban az időben két lakott település is lehetett a környéken, két templom és több temetkezési hely, amelyek feltárása bepillantást enged az egykor élt emberek életmódjába és szokásaiba.

Az érintetlenül megtalált sír edényeinek tartalmát a Tel-Aviv-i Egyetem tudósai megvizsgálták és datolyapálma-, valamint mirtusznyomokat találtak rajtuk. Ezek a növények nem tartoznak a hely természetes élővilágába, jelenlétük földművelésre utal. A datolyapálma ebben a korban a régészek szerint a termékenységet és az ifjúságot is szimbolizálta, ezért is ültethették el őket ezen a vidéken.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár