2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az aranykalitkában felnőtt II. Erzsébet mindig is vágyott a kihívásokra

2019. február 12. 15:41 Múlt-kor

A béke kihívásai

1945. április 30-án a szovjet csapatok bevették a Reichstagot. Hitler öngyilkos lett bunkerében, katonái pedig megadták magukat. Május 7-én a BBC egy zongorás szólóhangversenyt szakított félbe, hogy közölje, a következő nap lesz az európai győzelem napja (Victory in Europe Day). A háború véget ért.

A „VE-napon” a hercegnők szüleikkel és Winston Churchill-lel együtt jelentek meg a Buckingham-palota erkélyén az összegyűlt tömegnek integetni – Erzsébet a maga részéről katonai uniformisában. Az este során Margit felvetette, hogy menjenek ők is ki az utcára az ünneplő tömegbe. Szüleik végül engedtek, és a két lány útra kelt, Marion Crawford és több katonatiszt társaságában. Egészen a Park Lane-ig sétáltak, majd visszatértek a Green Parkon keresztül a palotához, hogy a tömeggel együtt skandálják: „A királyt akarjuk!” „Mindannyiunkat a boldogság és a megkönnyebbülés hullámai sodorták” – emlékezett vissza Erzsébet.

Az eufória tovatűntével a háború vége szürkének, keservesnek és szűkölködéssel telinek tűnt. „Az élelem, az üzemanyag és a ruházat a legfőbb beszédtémák” – írta ekkoriban VI. György. A királyt teljességgel kimerítette a háború, és nehezen talált vissza a békeidő mindennapjaiba. Ugyanakkor a népet csodálattal töltötte el a hercegnő, és egyre inkább őt látták szívesen kórházat felavatni, díjakat átadni és beszédet mondani. Elsöprő népszerűségnek örvendett: méltóságteljes volt, emellett háborús veterán, de még a fiatalság minden ragyogása is megvolt benne. A Cambridge-i Egyetem felvetette, hogy Erzsébet lehetne az első nő, aki tiszteletbeli diplomát kap az intézménytől, a palota azonban elutasította a felajánlást.

A Japán elleni háború végeztével 1946-ban Fülöp is visszaért Nagy-Britanniába, ahol tengerésztiszteket kezdett el oktatni Walesben. Ekkor kezdett el valóban udvarolni Erzsébetnek – vele és Margittal együtt vacsorázott a gyermekszobában, illetve elvitte őket étterembe vagy színházba. A továbbra is élő háborús megszorítások, a jegyrendszer mellett az országot felvillanyozta a kibontakozó uralkodói szerelem gondolata, és az esküvő lehetősége. A király és királyné kétkedve viszonyultak mindehhez, azonban már késő volt – Erzsébet már elhatározta, hogy Fülöphöz megy.

1947 februárjában a hercegnő életében először elhagyta hazáját, szüleivel és húgával együtt dél-afrikai körútra mentek. Itt ünnepelte 21. születésnapját, katonai díszszemlét tekintett meg, részt vett egy tiszteletére rendezett bálon, és beszédet intézett a birodalom lakosaihoz. Ebben megfogalmazta jövőbeli terveit: „Kijelentem Önök előtt, hogy egész életemet, legyen akár hosszú, akár rövid, az Önök szolgálatának szentelem.” Hosszú időt töltött a gyermekszobában, eddigre azonban 21 éves volt, a házasság küszöbén – és kevesebb mint öt évvel később, édesapja korai halálát követően pedig már királynő is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Erzsébet egy katonai jármű volánjánál (kép forrása: BBC)A hercegnő első rádióbeszéde (kép forrása: BBC)Az újszülött hercegnő bemutatása a népnek (kép forrása: BBC)Erzsébet hercegnő katonai egyenruhában (kép forrása: Good Housekeeping)A hercegnő kereket cserél egy autón (kép forrása: lepoint.fr)A kis hercegnő édesanyjával, Erzsébet yorki hercegnével (kép forrása: CNN)A kis Erzsébet édesapjával, György yorki herceggel (kép forrása: CNN)A yorki hercegi pár első gyermekükkel (kép forrása: PBS)Erzsébet (j) húgával, Margittal (kép forrása: BBC)Erzsébet katonai egyenruhájában (kép forrása: Town& Country Magazine)Erzsébet és Fülöp esküvőjük után, 1947. november 20. (kép forrása: Forbes)Erzsébet édesapjával, VI. György királlyal (kép forrása: Good Housekeeping)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár