A vörösterror 133 napja

Az 1950-es években nem akarta kiállítani, most átveszi a British Museum a hatalmas elefántcsont-gyűjteményt

2018. július 2. 13:04 MTI

Több mint 500 elefántcsonttárggyal bővült a British Museum gyűjteménye, Sir Victor Sassoon kollekcióját adományként kapta a múzeum. Korábban nem akarták kiállítani, a mostani döntésük összefügg az elefántcsont-kereskedelemre vonatkozó szigorú, új szabályozás bevezetésével Nagy-Britanniában.

Elefántcsont szobrocska

A londoni British Museum több mint 500 kínai eredetű elefántcsonttárgyat fogadott be gyűjteményébe adományként a néhai Sir Victor Sassoon híres kollekciójából, az elefántcsontból faragott 556 alkotásra ő maga tett szert 1915 és 1927 között.

A brit állampolgárságú iraki zsidó üzletember, aki Olaszországban született, de élete nagy részét Indiában és Kínában töltötte, 1961-ben halt meg a Bahama-szigeteken. Az i. e. 2. évezred és a korai 20. század közötti időszakból való kínai faragványok között a buddhizmus és a taoizmus alakjainak szobrai, valamint egyebek között ecsettartók és művészien kidolgozott, kis méretű asztali paravánok sorakoznak.

A tárgyak egy része a British Museum nemrég felújított Hotung galériájában kapott helyett, a többi alkotást előzetes időpont-egyeztetéssel lehet megnézni. Az 1950-es évek elején Sassoon felajánlotta gyűjteményét az intézménynek, amely azonban nem élt a lehetőséggel részben amiatt, mert az üzletember azt akarta, hogy egy egész bemutatótermet szenteljenek az alkotásoknak. Az, hogy most mégis kiállítják, egybeesik az elefántcsont-kereskedelemre vonatkozó szigorú, új szabályozás bevezetésével Nagy-Britanniában.

A jelenleg még a brit parlament előtt lévő törvényjavaslat mentességet biztosítana a múzeumok számára, lehetővé téve, hogy hozzájussanak a történelmi jelentőségű elefántcsonttárgyakhoz. A British Museum igazgatója, Hartwig Fischer azt mondta, hogy az intézmény „a globális elefántcsont-kereskedelem betiltása mellett áll”.

Ugyanakkor hozzátette, a Sassoon-gyűjtemény egy évszázaddal ezelőttről származik és kulcsfontosságú, hogy az ilyen fontos történelmi relikviák múzeumokhoz kerüljenek. Azt is elmondta, hogy a kollekció révén „a British Museum globális központként fog szolgálni az elefántcsonttárgyak tanulmányozására”.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!