2020. tavasz: Halálos tudomány

Tetoválásokkal díszített, mumifikálódott maori koponyát kapott vissza Új-Zéland a németektől

2018. június 27. 14:55 MTI

Egy új-zélandi őslakos, egy maori mumifikálódott koponyáját adta vissza Németország Új-Zélandnak. A tetovált emberfejet Köln főpolgármestere, Henriette Reker adta át kedden egy új-zélandi múzeum németországi látogatáson tartózkodó küldöttségének.

Maori koponya

„A maorik szemlátomást meghatódtak. Ők kis közösségekben élnek, szoros a kapcsolat közöttük. Mai szemmel természetesen elképzelhetetlen, hogy emberi csontokat raboljunk, kereskedjünk velük és kiállítsuk őket” - mondta a főpolgármester.

A maori koponyát 110 éve vásárolta Londonban a kölni néprajzi múzeum, amely ma Rautenstrauch-Joest Múzeum - A világ kultúrái néven működik, az egyik legnagyobb németországi etnográfiai gyűjtemény.

A 19. században élénk kereskedelem folyt a díszes maori koponyákkal, amelyek később múzeumokban lettek kiállítási tárgyak, míg felül nem kerekedett az a szemlélet, hogy nem tárgyakról, hanem emberek maradványairól van szó.

A kölni néprajzi múzeumba került koponyát egyelőre a wellingtoni nemzeti múzeumban (Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa) helyezik el, „a csend és a méltóság termében”. Ha sikerül megállapítani a személyazonosságát és megtalálni leszármazottait, a fejet átadják a törzsnek, amelyből származik, és az majd eldönti, hogy eltemeti-e vagy megőrzi jelenlegi formájában.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!