2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Apokaliptikus erejű földrengés és a nyomában járó cunami formálhatta az Atacama-sivatagot

2022. április 8. 12:05 MTI

Mintegy 3800 éve hatalmas, 9,5-es erősségű földrengés és annak nyomán 20 métert is elérő szökőár sújthatta a chilei Atacama-sivatagot, a világ legszárazabb területét – állítják chilei tudósok.

Atacama-sivatag
A chilei Atacama-sivatag (Wikipedia / Suna no onna / CC BY-SA 4.0)

A „megaföldrengést” és a vele együtt járó 15–20 méteres hullámokat a Nazca és a Dél-amerikai tektonikai lemezek összeütközése váltotta ki – vélik a Chilei Egyetem kutatói, akik a Science Advances című tudományos folyóiratban publikálták szerdán kutatásuk eredményét.

A tudósok több olyan ősi partszakaszt is azonosítottak Chile északi tengerpartja mentén, amely 4–7 méterrel magasabban fekszik a jelenlegi tengerszintnél.

A tudósok szerint e magasban lévő „paleostrandok” nem keletkezhettek a tengerszint évezredek alatt végbement változásával, hanem csakis erős földrengések okozta tektonikai mozgások következtében.

A tanulmány vezető szerzője, Gabriel Easton szerint az észak-chilei veszély- és kockázatelemzéseknél figyelembe kell venni ilyen nagy erejű földrengések lehetőségét is. A kutatók azt feltételezik, hogy a 3800 éve történt természeti csapás nagyon sok ember halálát okozta, vagy tömegeket késztetett arra, hogy más vidékekre vándoroljanak.

Az egyetem tudósai hét éven át kutatták a témát, hogy megtudják, milyen sűrűn sújtották a térséget hasonló katasztrófák az ősidőkben.

A csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekvő Chilét története folyamán számos alkalommal sújtotta pusztító földrengés, legutóbb 2010-ben okozta emberek százainak halálát egy 8,8-es erősségű földrengés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár