2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

A repülés pionírjai, légi akrobaták, vakmerő utasok – kétszáz éve röpködnek légballonok a Városliget felett

2021. február 9. 15:51 Lovas Dániel

Szabályozott sebességű ugrások légballonról az Iparcsarnoknál

1889. Megfordult a Városligetben az amerikai Joseph Johnson (1856–1889) is, aki elsőként tudta szabályozni ejtőernyős ugrás közben a zuhanás sebességét. Újításának lényege, hogy a selyemkupola belépő élénél körbevezetett egy zsinórt, amelynek meghúzásával változtatni tudta a kupola átmérőjét.

Az Európában Charles Leroux néven turnézó légi akrobata több mint 500 sikeres ugrást hajtott végre. Ezek közül kettőt a Városligetben 1889 pünkösdjének első és második napján.

Amint a Vasárnapi Ujság tudósításában olvasható:

„Leroux mindkét ízben egyedül szállt fel, trapézen ülve. Ernyője a léggömb hálózatán függött, hossza hat méter, felső része pedig 30 centiméter átmérőjű fakarikában végződik. Lebocsátkozása mindkét alkalommal teljes sikerrel ment végbe, s ritka érdekes látványt nyújtott, amint kezdetben teljes erővel zuhant a mélybe, majd az ernyő kibontakozva, lassú lebegő mozgást vett fel.”

Az Iparcsarnok előtti légballonfelszállásoknak és Leroux (alias Johnson) irányított sebességű ugrásainak sok nézője volt. A bátor amerikait nem sokkal később elérte a levegő pionírjainak végzete. 1889 szeptemberében a Tallinn melletti bemutatóugrása alkalmával a viharos szél olyan erővel sodorta a tengerparti sziklának, hogy szörnyethalt. A tengerparton felállított emlékmű napjainkban is őrzi a tragikus ugrás emlékét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A repülés hőseit bemutató litográfia-sorozat egyik lapja Garnerin 1797-ben végrehajtott, első sikeres ejtőernyős ugrását örökítette megAz 1846-os újságrajz hűen tükrözi az első repüléseket körülvevő lelkesedést, a résztvevők és nézők szinte euforikus hangulatátLeona Dare egyedülálló mutatványát hirdető plakát az 1880-as évekbőlCharles Leroux ejtőernyős bemutatójának akrobatikus jelenetei korabeli plakátonA Ballon Captif Godard plakátjaUtasok Godard léggömbjének kosarábanUtasok Godard léggömbjének kosarábanA Godard-léggömb indítóhelye a kiállítás területén, az IparcsarnoknálUtasok Godard léggömbjének kosarában
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár