2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

A repülés pionírjai, légi akrobaták, vakmerő utasok – kétszáz éve röpködnek légballonok a Városliget felett

2021. február 9. 15:51 Lovas Dániel

Godard kapitány léggömbjénél tülekedtek a repülni vágyó utasok

1896. A Városliget fölé emelkedő légballonok közül a legtöbbször fotózott, a sajtóban kimerítő részletességgel dokumentált szerkezet a Ballon Captif volt a millenniumi ünnepségek idején a városligeti Ezredéves Kiállításon.

A párizsi léghajós-famíliából származó, a repülés tudománya mellett kitűnő üzleti érzékkel is rendelkező Louis Godard kapitány működtette a pányvás léggömböt, amely egyszerre tizenkét-tizennégy utast röpített a magasba. Godard kapitány hálóval bevont, 18 méter átmérőjű gömbje hidrogénnel volt megtöltve, s egy gőzgép által hajtott csörlővel szabályozták az erős kötéllel földhöz rögzített repülő eszköz emelkedését és süllyedését.

1896. április 29-én emelkedett először a magasba, s ettől kezdve minden egyes napon tucatnyi emelkedést hajtott végre, kosarában a borsos árú jegyet megfizető, kalandvágyó nőkkel és férfiakkal.

Három ezüstforint ellenében 500 méteres magasságba emelte utasait a Ballon Captif. Minden egyes utas nevét egy nagy könyvben rögzítették, Kalmár udvari fényképész pedig mindenkit lefotografált.

A léggömb kosara alá erősített trapézon akrobaták szórakoztatták légi mutatványokkal a felszállásra várakozó népes közönséget. Üzletileg alaposan átgondolt vállalkozás volt, de amint az nyár közepére kiderült, a léghajókat leginkább fenyegető veszélyforrást, a viharos időjárást Godard kapitány és csapata sem volt képes kivédeni.

A folytatásban beszámolunk a Godard kapitány léggömbjét ért szerencsétlenségről, bemutatjuk az 1896-os millenniumi kiállítás többi légi attrakcióját, és szót ejtünk többek között a Graf Zeppelin léghajó 1931-es, a Városligetet érintő magyarországi körútjáról is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A repülés hőseit bemutató litográfia-sorozat egyik lapja Garnerin 1797-ben végrehajtott, első sikeres ejtőernyős ugrását örökítette megAz 1846-os újságrajz hűen tükrözi az első repüléseket körülvevő lelkesedést, a résztvevők és nézők szinte euforikus hangulatátLeona Dare egyedülálló mutatványát hirdető plakát az 1880-as évekbőlCharles Leroux ejtőernyős bemutatójának akrobatikus jelenetei korabeli plakátonA Ballon Captif Godard plakátjaUtasok Godard léggömbjének kosarábanUtasok Godard léggömbjének kosarábanA Godard-léggömb indítóhelye a kiállítás területén, az IparcsarnoknálUtasok Godard léggömbjének kosarában
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár