2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A háborús kudarcok hatására saját pártja is Mussolini ellen fordult, a németek bábjaként érte a vég

2021. július 25. 09:25 MTI

78 éve, 1943. július 25-én bukott meg a fasiszta diktatúra Olaszországban, III. Viktor Emmánuel király parancsára letartóztatták a Ducét, Benito Mussolinit.

Olaszország 1915-ben az antant oldalán lépett be az első világháborúba, de hatalmas véráldozatok árán csak „csonka győzelmet” könyvelhetett el, az antant által ígért területeket nem sikerült megszereznie. A gazdaságilag kimerült országban nőtt a szegénység, a parasztok földeket, a munkások gyárakat foglaltak el. Az egymást váltó kormányok képtelenek voltak úrrá lenni a helyzeten, megerősödtek a szélsőségesek, a kommunisták és a fasiszták.

Az 1883-ban született Benito Mussolini fiatalon lelkes szocialista volt, de a háború alatt egyre nacionalistább szólamokat hangoztatott, amiért kizárták a pártból. 1918-ra kristályosodtak ki nézetei: nemzeti egységet, igazságosabb elosztáson alapuló nemzeti szocializmust, dinamikus fejlődést hirdetett, ezekhez pedig diktátorra van szükség.

A következő évben létrehozta szervezetét, amelynek Fasci Italiani di Combattimento elnevezése a római hivatalnokok jelvényére, a vesszőnyalábba foglalt bárdra (fasces) utalt. A fasiszták vezéreként (Duce) nyugalmat, rendet, munkát ígérve tüzelte fekete inget viselő híveit, és 1921-ben létrehozta a Nemzeti Fasiszta Pártot.

Amikor 1922-ben általános sztrájk tört ki, a Milánóban tartózkodó Mussolini osztagai Róma felé indultak, hogy a Duce hatalomra kerülését követeljék. A Marcia su Roma (menetelés Rómába) teljes sikerrel járt, III. Viktor Emánuel király a megrettent politikusokra hallgatva végül őt nevezte ki miniszterelnökké.

A koalíciós kormány fejeként a következő évben elcsalta a választásokat, majd feloszlatta a parlamentet, és totális államot épített ki. Az állam legfőbb szerve a fasiszta miniszterekből és pártvezetőkből álló Fasiszta Nagytanács lett, a többi pártot betiltották, bevezették a rendeleti kormányzást. Az osztályharc felszámolásának jelszavával szakmai korporációkban egyesítették a munkáltatókat és a munkavállalókat, 1929-ben konkordátumban rendezték az olasz állam és a Vatikán régóta feszült viszonyát.

A Duce hatalmas középítkezései, szociális reformjai nyomán emelkedett az életszínvonal, miközben sikerült megőriznie a gyárosok és földbirtokosok támogatását. Népszerűsége sokáig megmaradt, alakja köré kultusz szövődött. Mussolini azt ígérte, hogy a Földközi-tenger medencéjének legerősebb hatalmává teszi Olaszországot, feléleszti az egykori Római Birodalmat. A nemzetközi tiltakozással dacolva 1935-ben megszállta Etiópiát, majd 1939 tavaszán Albániát, törekvéseihez a német nemzetiszocialista Führerben, Adolf Hitlerben talált támogatót.

1936-ban létrehozták a Berlin-Róma-tengelyt, Olaszország 1937-ben csatlakozott a német–japán Antikomintern paktumhoz. Mussolini 1938-ban Dél-Tirol megtartása érdekében nem emelt kifogást az Anschluss ellen, részt vett Csehszlovákia müncheni felosztásában, a Magyarországnak területeket visszajuttató bécsi döntéseket is támogatta.

Olaszország 1940 nyarán lépett be a második világháborúba, az év őszén megtámadta Görögországot. A felkészületlen hadsereg csődöt mondott, a Ducét csak a gyors német katonai beavatkozás mentette meg, ő pedig 1941. június 22-én csatlakozott Hitler Szovjetunió elleni támadásához.

A Líbiában összpontosított olasz erők Egyiptomot is megpróbálták lerohanni, de az újabb kaland újabb katasztrófába torkollott. A helyzeten a Hitler által odavezényelt Rommel sem tudott segíteni, a tengelyhatalmak 1943-ra kiszorultak Afrikából, az olasz gyarmatok elvesztek.

Mussolini tekintélyét aláásták a sorozatos háborús kudarcok és vérveszteségek, a gazdasági nehézségek, a lakosság növekvő elégedetlenségét a kormány átalakításával próbálta lecsillapítani. A vég kezdetét az angolszász csapatok 1943. július 10-i szicíliai partra szállása jelentette.

A válságos helyzetben július 24-én – négy év után először – rákényszerült arra, hogy összehívja a Fasiszta Nagytanácsot, jóllehet gyanította, hogy már pártján belül is szervezkednek ellene. Az éjszakába nyúló ülésen a többség ellene fordult, és megszavazta a lemondását követelő határozatot. III. Viktor Emánuel király másnap audiencián leváltotta Mussolinit a miniszterelnöki tisztségből, a királyi palotából kilépve azonnal letartóztatták.

A hír hallatán Rómában örömünnep tört ki, az emberek az ablakokon dobálták ki a Mussolini-szobrokat (szinte mindenkinek volt egy), az utcákon bokáig ért a gipsz. A Pietro Badoglio altábornagy vezette új kormány ugyan kinyilvánította hűségét német szövetségeseihez, de azonnal béketapogatózásokba kezdett a szövetségesekkel.

Szeptember 3-án fegyverszüneti megállapodást írtak alá, melynek tényét öt nappal később jelentették be nyilvánosan. A bizalmatlan Hitler által már korábban összevont német csapatok még aznap megszállták Észak- és Közép-Olaszországot, a királynak menekülnie kellett Rómából.

A megbuktatott Mussolinit teljes titoktartás mellett, több helyen őrizték, végül a közép-itáliai Gran Sasso-hegység egy kis szállodájában helyezték el. A németek elfogott rádióüzenetekből derítették ki hollétét, és 1943. szeptember 12-én egy Otto Skorzeny vezette kommandó kiszabadította.

A testileg-lelkileg megroppant Duce ezután már a németek bábja lett: Hitler a névleg önálló Salói Köztársaság élére nevezte ki, de hatásköre nem maradt, még autója sem volt, és csak a német katonai telefont használhatta.

Mussolini, aki ekkor már „hullának” nevezte önmagát, 1945 áprilisában, amikor a szövetségesek elérték Észak-Olaszországot, megpróbált a szeretőjével Svájcba szökni. A partizánok elfogták, április 28-án agyonlőtték őket, a holttesteket Milánóban közszemlére tették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Marcia su Roma (menetelés Rómába)A szónoki erényeit csillogtató MussoliniMussolini az íróasztalánál

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár