2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A cirkusz világát is megelevenítik a Pesti Vigadóban kiállított bábok

2024. június 12. 13:20 MTI

Bűvészinasok címmel nyílik meg a 70 éves Astra Bábegyüttes és a 30 éves Maszk Bábszínház kiállítása a Pesti Vigadóban június 18-án.

Bábok
Sarastro és Pamina – Jelenetkép az Astra bábegyüttes Varázsfuvola előadásából, 1985 (Forrás: Facebook / OSZMI - Bábtár)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), az Astra Bábegyüttes, valamint a Maszk Báb- és Ifjúsági Színház közös kiállítása szeptember 22-ig lesz látható a Magyar Művészeti Akadémia székházának földszinti kiállítóterében – áll az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a 20. századi magyar bábművészet kiemelkedő társulata, az Astra Bábegyüttes hetvenéves fennállását ünnepli. A Vízvári László piarista paptanár vezette együttes témaválasztásaiban és bábtechnikai megoldásaiban is újítónak számított: a marionett és az árnyjáték kísérleti műhelyeként országos és nemzetközi elismertségre tett szert.

A tárlatot az Astra Bábegyüttes hagyományait tovább vivő Maszk Bábszínház harmincéves munkásságát összegző kiállítás teszi teljessé. Az érdeklődők a kiállított bábokon keresztül fedezhetik fel a bibliai történetek, a komolyzenei művek, a szépirodalmi alkotások, a népmesék, a legendák és a cirkusz világát.

A csoport 1954-ben alakult Aurora Bábegyüttes néven. Az alapítók, Vízvári László, Koós Iván és Balogh Beatrix művészi felfogása határozta meg az előadásokat: A fából faragott királyfi, a Philemon és Baucis című darabjaikban a képzőművészet, a zene és a mozgás egységét keresték. Látásmódjuk, témaválasztásuk és technikai megoldásaik újítónak számítottak. Színes árnyjáték-technikájukat számos társulat átvette. Az együttes 1959-ben saját műhelyt kapott a Csalogány utcában, ez bázisukká vált és fennállásuk hetven éve alatt a folytonosságot jelenthette – áll a közleményben.

A csoport 1962-től Astra Bábegyüttes néven folytatta működését. Az új tagok között volt Ősz Szabó Antónia, aki Koós Iván mellett A bűvészinas, a Gyerekjátékok és a Don Quijote című előadásokat tervezte. Az együttest szélesebb körben az 1968-as Ki mit tud? televíziós vetélkedő tette ismertté. Zenés előadásaikkal, cirkuszi etűdjeikkel rendszeresen szerepeltek és nyertek díjakat külföldi fesztiválokon. Közkedvelt televíziós műsorok és bábfilmek munkálataiban vettek részt, többek között ők keltették életre a Süsü, a sárkány és Süsüke, a sárkánygyerek szereplőit. A bábjátékos oktatásban is feladatokat vállaltak: diasorozattal népszerűsítették a bábkészítést, tanfolyamokat tartottak.

A bábszínházak között az Astra társulata mindvégig megtartotta amatőr státuszát. 1967-től a pesterzsébeti Csili Művelődési Otthon a fenntartójuk. Vízvári László 2003-ban bekövetkezett halála után a Piarista Rend támogatásával őrzik, gondozzák a hagyatékot.

A Bűvészinasok című kiállítás Vízvári László és alkotótársai, tanítványai életműve előtt tiszteleg. Vízvári mindent tudott a bábokról: a mechanikájukról, elkészítésük különféle módozatairól, a bábmozgatásról, a dramaturgiáról, a látványról – írják a közleményben.

A Maszk Bábszínház alapítója, Havas Zsolt bábszínész, rendező az Astra tagjaként ismerkedett meg a bábkészítés alapfogásaival. Vízvári László meghatározó művészi elveit az egykori társakkal együtt ő viszi tovább.

Repertoárjukkal a népmesei feldolgozások és irodalmi adaptációk mellett a magyar történelem nagy eseményeivel ismertetik meg nézőiket. Bábjátéksorozatuk a magyar várak alig ismert regéit dolgozza föl. Bérletes előadásaikkal gyakran szerepelnek az ország művelődési intézményeiben, fesztiválok rendszeres fellépői.

Az Astra Bábegyüttes kiállítását Lovas Lilla és Simándi Katalin rendezte, Fecsó Andrea tervezte. A Maszk Báb- és Ifjúsági Színház kiállítását Krain-Havas Edina és Havas Zsolt rendezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár