2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszólalnak az Argo-akció túszai

2014. július 18. 09:49

A Spektrum július 20-án Amerika történelmének leghírhedtebb túszdrámáját mutatja be. Vasárnap esti filmjében megszólalnak a teheráni nagykövetségről elmenekült, és kanadai diplomaták otthonaiban rejtőzködött amerikaiak, Bob Anders, Cora és Mark Lijek, akiket az Argo-akció keretében juttatott ki a CIA Iránból. A műsor a CIA által egészen idáig eltitkolt, sokszor elképesztő részleteket is felfedi.

A Spektrum július 20-án Amerika történelmének leghírhedtebb túszdrámájáig visz vissza. 1979-ben iráni tüntetők elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét. 444 napig túszként tartottak fogva 52 amerikai állampolgárt. De a követség hat amerikai alkalmazottjának sikerült elmenekülnie, és 85 napon át kanadai diplomaták otthonaiban rejtőzködtek.

Kiszabadításukat a CIA egyik legkiválóbb ügynöke, Tony Mendez kapta feladatául, aki filmbe illő akciót eszelt ki. Azzal a tervvel állt elő, hogy fényes nappal egyszerűen kiviszi a diplomatákat Iránból, mintha egy hollywoodi filmes stáb tagjai volnának, vagyis 6 civil embert kellett kiképeznie a menekülés művészetére. Ez a valós történet egy későbbi Oscar-díjas alkotás, az „Argo-akció” mögött, amelyben nem szerepelnek a CIA által egészen idáig eltitkolt, sokszor elképesztő részletek.

A CIA titkos műveletének néhány részlete:

- A fedősztorihoz Kanadára volt szükség, mert Kanadával Irán nem állt ellenséges viszonyban. A hat amerikai diplomata így lett kanadai állampolgár a sztoriban, akik egy hollywoodi filmes stáb tagjaiként filmes helyszíneket keresnek Iránban.

- A hamis kanadai útlevekről a kanadai parlament döntött, akik a miniszterelnök és a külügyminiszter javaslatára kivételt tettek, és megadták a kanadai útleveleket.

- Tony Mendez valódi hollywoodi filmesekkel rakta össze a produkciós céget, ők írták a cég aktuális filmes forgatókönyvét „A fény ura” címmel, amelyet később Tony nevezett el Argónak.

- A CIA-ügynök hollywoodi irodát szerzett, ugyanazt, amelyet Michael Douglas is használt a Kína szindróma című, ugyanebben az évben készült filmnél.

- A titkos művelet minden részletet Kaliforniában rakták össze: a szereplők ruházatától kezdve, a címkéken át a használati tárgyakig – minden eredeti kanadai volt vagy a filmiparból származott.

- A CIA-nál több százan segítették Tony menekülési tervét megvalósítani: grafikusok, rejtőzködő specialisták, hamisítvány-szakértők.

- A teheráni kanadai nagykövetség kulcsfontosságú volt az akció során: itt állították ki a hamis utazási papírokat, pl azt a sárga dokumentumot, amely igazolta, hogy a hat ember beutazott Iránba.

- Tonynak a dokumentumok hamisításánál ugyanolyan tintát kellett használnia, mint a hatóságoknak – ehhez a CIA-tól kapott tintapárnát, ami azonban beszáradt. A kanadai nagykövet bárszobájából töltött egy pohár whiskyt, ebből löttyintett a párnára, és az máris tökéletesen működött.

- A hat diplomatának be kellett tanulnia az új személyazonosságát – két nap felkészülés után Tony rejtőzködő ruhában, gumibottal a kezében hallgatta ki őket, mert azonnal kellett vágniuk minden részletet az új személyazonosságukkal kapcsolatban.

- A szabaduló művelet napján nem csupán a hat diplomata hagyta el Iránt, mint az Oscar-díjas filmben, hanem Tony Mendez ügynök és CIA-s segítője, Julio is – akit azért vitt magával a titkos akcióra, mert beszélte a perzsa nyelvet.

- Amikor a hat diplomatát végül feltette a Swiss Air Zürich-be tartó gépére, érkezéskor az ügynök már nem volt ott – ez is egy nap volt a többi munkanapja közül.

A Spektrum a korábban titkos CIA-akták közül újabb kettőt mutat be ezen a hétvégén:
Július 19. szombat, este 22:00 óra: Castro és az arckrém
Július 20. vasárnap, este 22:00 óra: Az Argo-akció

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár