2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Megnyílt a Cseh Tamás Archívum 

2014. január 22. 12:51 MTI

Megnyílt a Cseh Tamás Archívum szerdán, a magyar kultúra napján, a négy éve elhunyt művész 71. születésnapján a budai Várban található Mailáth-palotában.


Cseh Tamás életműve Bereményi Géza szövegeivel a magyar daltörténet egyik legkiemelkedőbb része, amelyet az óvodától az egyetemig meg kell ismertetni - fogalmazott a megnyitón Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára. "Cseh Tamás dalai olyanok, mintha nagylemez méretű vaskos emlékkönyvek lennének, tele vannak levelekkel, megsárgult fotókkal. Annyi bennük a tárgyi rekvizítum, hogy azokból be lehetne rendezni nemzedéke tárgyi bizonyítékait" - emelte ki Halász János.

Úgy vélte, a hetvenes-nyolcvanas években született dalai voltak az életjelek arra, hogy nem minden értelmiségi válik az akkori rendszer "társutasává" és hogy minden körülmények között vállalhatjuk magunkat. "Cseh Tamás és Bereményi Géza tudta, hogy amiről nem lehet beszélni, arról énekelni kell" - hangsúlyozta az államtitkár. A megnyitón jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke is, számos közintézmény vezetője, Cseh Tamás családja, valamint az archívum kuratóriumának tagjai.

Az eddig az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által gondozott archívum új otthona a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) egyik épületének termeiben kapott helyet, a felújítási munkálatokat a fenntartó minisztérium támogatása tette lehetővé.

Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója kiemelte: Cseh Tamás életműve a magyar történelem részévé vált, a szakmai feldolgozás munkája csütörtöktől megkezdődik. Fontos feladatnak nevezte a levéltár azon küldetését, hogy a jövő nemzedékek, generációk számára megőrizzék az elődök által összegyűjtött dokumentumokat, ezzel segítve a történelmi múlt megismerését. "Azt remélem, hogy hamarosan mindenki személyesen tapasztalhatja, mekkora jelentősége volt Cseh Tamásnak Magyarország történelme alakulásában" - jelentette ki Mikó Zsuzsanna.

Az archívum átveszi, őrzi, nyilvántartja, kezeli és feldolgozza a Cseh Tamás életművéhez kapcsolódó magániratokat és tárgyakat, elvégzi az iratanyag és a kapcsolódó dokumentumok , életinterjúk tudományos feldolgozását és közzétételét. A Cseh Tamás Archívum vezetője Hanák Gábor történész-filmrendező, aki az OSZK Történeti Interjúk Tárának címzetes igazgatójaként eddig is a gyűjtés főszervezője volt Bereményi Géza, valamint Császár Bíró Éva, Cseh Tamás özvegye és mások közreműködésével.

"Zavarba ejtő számomra itt lenni, ugyanakkor ünnep, hogy lett egy ilyen hely. Egy évvel Tamás halála után alakult meg az archívum, de a digitalizálást Hanák Gábor már Tamás életében elkezdte. Úgy tudom, vidéki művelődési házakban is sok olyan anyag van, amelyet még nem gyűjtöttek össze és fontos lenne megkérdezni minél több embert, akik valamilyen módon kapcsolatban álltak vele, hogy életút-interjúkban beszéljenek róla és a korról" - mondta Császár Bíró Éva az MTI kérdésére. Cseh Tamás özvegye a tavaly elhunyt Zumbok Ferenc kormánybiztosnak is köszönetet mondott az archívum létrehozása érdekében kifejtett munkájáért.

Hanák Gábor a megnyitón Cseh Tamás Frontátvonulás című albumát, azok dalait idézte fel egy filmösszeállítással és egy rövid beszéddel. Mint kifejtette, a Cseh Tamással és a környezetében történt események olyan hozzájárulást adnak a magyar történelem teljesebb megismeréséhez a hatvanas évektől a kilencvenes évekig, ami felbecsülhetetlen.

Az archívum vezetője köszönetet mondott Selmeczi Leventének, aki felajánlotta az archívumnak a Cseh Tamás valamennyi lemezét tartalmazó gyűjteményét. "Cseh Tamás első lemezének megjelenése, 1977 óta a többi előadótól beszerzett albumok szinte elvesztették a jelentőségüket számomra. A gyűjteményben valamennyi hivatalosan megjelent lemeze megtalálható, vinylek, audiókazetták, CD-k egyaránt. Összesen 63 album van benne, köztük több olyan anyag, amelyen Cseh Tamás közreműködőként énekelt. Különlegességnek számít például a Jancsó Miklós 1971-es Még kér a nép című filmjéhez készített zene, amelyet csak Franciaországban adtak ki vagy egy 1990-es válogatáslemez, ami nagyon alacsony példányszámban jelent meg" - mondta Selmeczi Levente az MTI-nek.

Az archívum megnyitóján fellépett Novák János, Cseh Tamás egykori zenésztársa, aki egy olyan dalt is előadott, amelynek szövegét Bereményi Géza még Cseh Tamás halála előtt írt. "Ezzel a dallal Tamásnak már nem volt ideje fellépni" - tette hozzá Bereményi Géza.

Cseh Tamás az archívum megnyitóján, a magyar kultúra napján lenne 71 éves. Az énekes, zeneszerző, előadóművész 2009-ben hunyt el. Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemend tisztikeresztjével, 2001-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár