2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 ezer barlangot rejtett a nepáli királyság

2013. augusztus 28. 17:15

A Himalájában, a völgyfenéktől számított 46,5 méteres magasságban találták meg azt a mintegy tízezer, emberi kéz alkotta barlangot, amelyek egykoron a nepáli Mustang királyság területéhez tartoztak. A több ezer éves sziklaüregek építőinek kilétét egyelőre sűrű homály fedi, ahogy az sem ismeretes, hogy milyen célból vájták ki őket.

A világ egyik legnagyobb régészeti rejtélye, hogy kik, illetve miért készítették azokat az üregeket, amelyeket a Himalája egyik hegyszorosában, Nepál északi, középső részén találtak meg a kutatók. A több ezer éves barlangok közül néhányat a hegyoldalba vájtak, míg a többit felülről alakították ki.

Nem tudni azt sem, hogy a készítők hogyan másztak be a sziklaüregekbe, amelyek 46,5 méter magasan helyezkednek el a völgyfenéktől. Számuk nagyjából tízezerre tehető, felfedezőik szerint a hegyszoros egy hatalmas homokvárra hasonlít. A barlangokról Cory Richards tavaly készített fotókat, miután csatlakozott a Pete Athans hegymászó és Mark Aldenderfer régész vezette expedíciós csapathoz.

A rejtélyes barlangok a tibeti határ közelében fekvő Mustang királyság, vagy ahogy korábban hívták: „kis Tibet” területén találhatók. Stratégiai elhelyezkedésénél fogva az egykori független királyság a 15-17. században a Himalája és India között zajló kereskedelmet ellenőrizte, mígnem a 18. században Nepál annektálta.

Mustang 1974-ig a tibeti ellenállás központjaként működött, saját nyelvvel és kultúrával, de mindvégig erős tibeti hatás alatt maradt. 1992-ig senki nem tehette be a lábát a területre, státusát azonban 2008-ben elvesztette, mikor az új nemzetgyűlés május 28-án eltörölte a 240 éve fennálló monarchiát és Nepált demokratikus köztársasággá nyilvánította.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár