2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Camino a Himalájában: "zarándokút" a világ tetejére

2011. augusztus 1. 16:13 MTI

A perui inka ösvényt és az amerikai Appalache-hegységben kanyargó zarándokösvényt megirigyelve a "világ tetejére" vezető utat jelöltek ki a Himalája nepáli vidékén a bátor túrázóknak.


A himalájai nagy Camino 1700 kilométeres, helyenként hatezer méter feletti magasságba vezet - tudatta a nepáli hegymászótúrákat szervező irodák szövetsége, amely elismerte: eddig kevesen vágtak neki a nemrég kijelölt ösvénynek. "A 157 nap, ami az út megtételéhez kell, nem mindenkinek fér bele, ezért osztottuk tíz szakaszra a vándorutat" - mondta egy szervező, aki részt vett a zarándokút kijelölésében.

A világ legmagasabb hegyláncának szépsége, az átlagosan 3500 méteres magasságban való vándorlás különlegessége, a kulturális sokféleség, a flóra és fauna változatossága mind olyan tényező, mi vonzó lehet - tette hozzá Gyanesvar Mahato. Hozzátette, sokat merítettek a perui inka ösvény és az Appalache-hegységben lévő út tapasztalataiból.

Noha a Himalája nepáli vidékét évente 124 ezer túrázó keresi fel, a látogatók csak három zónát részesítenek előnyben: az Annapurna felé vezető utat, a Mount Everest (Csomolungma) vidékét és a Nepál középső részén fekvő Langtangot. Nepálban az idei a turizmus éve, a kormány épp ezért új úti célokkal is meg akarja ismertetni a turistákat. A politikusok szándéka, hogy kétszeresére, egymillióra nőjön az országba látogató turisták száma, ezáltal a turizmus részesedése a GDP-ből a mostani kettőről tíz százalékra hízzon.

Ennek keretében jelölték ki a himalájai Caminót, amelyen a résztvevők magukkal viszik felszerelésüket és a betevő falatot, ellentétben a híres zarándokutakkal, amelyeken szállás és útközben étkezési lehetőség várja őket. Egy holland turisztikai ügynökség azonban már tett ez ellen: a tíz szakaszból kettőben már felállított befogadóállomásokat. A himalájai zarándoklatot már fél tucat iroda népszerűsíti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár