2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átkok és kották egy középkori katedrális falain

2013. február 11. 12:06

Brit önkéntes régészek hallatlanul izgalmas középkori "graffitikat" próbálnak megfejteni a Nagy-Britannia keleti részén fekvő norwichi katedrális falain. A közel ezeréves épület köveibe karcolt vésetek között eddig kottákat, jámbor intelmeket és természetfeletti átkokat is azonosítottak.

Míg ma a templomba járóknak már eszük ágában sincsen összefirkálni Isten házát, addig a középkorban egy egészen másfajta, a műemlékeket kevésbé védelmező szemlélet uralkodott. Brit önkéntesek egy csoportja azt a célt tűzte ki maga elé, hogy katalogizálja a Nagy-Britannia keleti részén fekvő norwichi katedrális falain található több száz karcolatot.

Colin Howey munka közben

„A falak mindent elmondanak, mit gondoltak akkor az emberek” – mondta Matthew Champion projektvezető. „Középkori hajók, nevek, állatok, szélmalmok, figurák, imák és átkok – majdnem mindent megtudhatunk arról, mi volt fontos Norwich lakóinak a középkor folyamán” – tette hozzá.

„Úgy vélem, azt kellene megértenünk, hogy a katedrálisról alkotott modern látásmódunk mennyire különbözik a középkorban élt közösségekétől, különösen a felhasználási módot illetően. Ők semmi rosszat nem láttak abban, amikor imáikat az ódon falak köveibe vésték” – vázolta Champion.

Míg a bárka jól kivehető, a képrészlet jobb oldalán lévő bálnára hajazó ábra már jobban elbújik

„A kövek a karcolásokon keresztül beszélnek nekünk a korról, mai szóhasználattal élve, a graffitik lehetnek akár a jámbor hit szimbólumai, egy sötét rágalom vagy egy zenedarab új kompozíciója is” – közölte Colin Howey, a projekt helyettes vezetője.

A székesegyház hajójában például egy bárka jól kivehető vázlata látható, amely egy halász vagy akár egy tengerész imájaként is felfogható, vélik a szakemberek. Egészen a múlt hétig senki sem vette észre azt az ábrát, amelyen egy hatalmas, nyitott szájú, hajót üldöző bálna látható. „Szerintem ez egy ima lehetett, amely egy tengerésszel állt kapcsolatban, a bálna pedig Jónás bálnájára utal” – fejtette ki Howey.

A fejjel lefelé faragott átkos betűk

Egy másik rajzon két négyvonalas kottasor látható, amelyet még a 16. század második felében véshettek a falba, jóval azelőtt, hogy a ma is használatos ötvonalas kottasor elterjedt volna. A katedrális orgonistájának is megmutatott 400 éves zenedarabot az akkori orgonista véshette a falba, abból a célból, hogy majd később lejátszhassa. Különös módon a templom falain átkok szövegei is helyet kaptak. „Ez pontosan az a fajta népi mágia, amit az egyház kezdettől fogva elítélt” – magyarázta Howey.

Az emberi alak

Az embert ábrázoló felirat pedig egy szentről készült sematikus rajz lehet, ami egyedülálló felfedezés lenne az angol faragványok között. A graffiti célja feltehetőleg az volt, hogy készítőjének könnyebb dolga legyen bejutni a mennybe, egyesek szerint egy katolikus hitű a protestáns Angliában ily módon fejezte ki valódi hitét.

A szerencsét hozó szirom

A kutatók szirom alakú véseteket is találtak, amelyeket valószínűleg a katedrális építői alkothatták a templom építésének kezdeti szakaszaiban, s amelyeket egyfajta Istennek tetsző gesztusként kell felfognunk, esetleg az volt a céljuk, hogy kivédjék az ártó szellemek támadásait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár