2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Középkori graffiti az őskori oszlopokon

2009. március 2. 09:31 MTI

Kora kereszténykori "vandálok" keze nyomát fedezték fel egy írországi prehisztorikus temetkezés feltárása során; az elkövetők i.sz. 700-750 táján vésték kőbe névjegyüket - jelentette be John Gormley ír környezetvédelmi miniszter.


A Dublintől északra található Knowth-i megalitikus temetkezés feltárása 1962-től folyik George Eogan professzor irányításával. A munkálatok során 200 kőbe vésett feliratra bukkantak. A Knowth-i komplexum korát 5000 évesre becsülik, vagyis a brit Stonehenge kortársa és 500 évvel idősebb a ghízai piramisoknál.

Knowth mellett Newgrange és Dowth a legismertebb megalitikus temetkezés. A newgrange-i kamrasír a legnagyobb, a délkeleti bejárata feletti nyitott fülkén keresztül a december 21-i téli napforduló körüli öt napban besüt a nap, fényével bevilágítja a sírkamrát. Figyelemreméltó Knowth sírkamráinak tájolása is: a felkelő nap napéjegyenlőség idején a keleti, míg napnyugtakor a nyugati folyosóba süt be.

A legutóbbi vizsgálatok során fedezték fel a korai kereszténység idejéből származó feliratokat. Ezek az ogham, azaz egyes kelta népek által használt ábécé betűivel íródtak, de akadnak egyszerű krikszkrakszok is. Francis John Byrne, a University College Dublin történészprofesszora szerint a feliratok között mintegy 20 nevet azonosítottak. Azt nem lehet tudni, hogy a graffitik egy vagy több ember kezétől származnak-e. Kétségtelen ugyanakkor, hogy bárki is írta, írástudó volt, és ír, nem pedig viking hódító.

Byrne professzor ismertetése szerint a felíratok többsége olyan hosszú, szögletes írásjelek segítségével készült, mint amilyenekkel az Armagh-i kódex íródott, azonban akadnak lekerekítettebb betűk is, mint amilyenek a Kells-i kódexet jellemzik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár