2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Mit használtak a rómaiak WC-papír helyett?

2013. január 23. 16:30

Kínában már a második századtól papírt használtak a nagy dolgok elvégzéséhez, miközben a korabeli Európában még hírét sem hallották a WC-papírnak. A rómaiak egy botra erősített szivacsot, az ún. tersoriumot használták erre a célra; a nyilvános latrináknál ezt használat után folyóvízben le kellett öblíteni, s egy vödör ecetet illett ott hagyni a következő használó számára. Az éleknél tompára csiszolt cserépdarabka, az ún. pessoi egy viszonylag kényelmetlenebb megoldás volt.


A tersorium létét és változatos használatát az ókori források is megerősítik, például Seneca i.sz 70-es években Luciliusnak írt leveleiben is olvashatunk a hétköznapi tárgyról. A modern higiénés körülményekhez képest igen kellemetlennek tűnhet az ecetbe áztatott szivacsos eljárás, azonban a szivacs legalább puha volt, az ecet pedig fertőtlenített. Összehasonlítva a cseréptöredékkel, a tersorium valósággal áldásnak tűnik.

Philippe Charlier antropológus – akit a XVI. Lajos véréből és IV. Henrik francia király fejéből nyert DNS összehasonlításáról is ismerhetünk – a British Medical Journalban közzétett cikkében cáfolta a tévhitet, miszerint az ún. pessoi nevű kerámialemezeket sakkszerű stratégiai játékokra alkalmazták volna. Kutatásai szerint jóval hétköznapibb használati rendeltetése volt: ezzel törölték ki a feneküket a rómaiak.

A szakértők két, római latrina mellett megtalált terrakotta pessoit vizsgáltak meg, amelyek valószínűleg egy amfora töredékei lehettek. Az időszámításunk szerinti második századból származó leletek éleit a kényelmesebb és biztonságosabb használat céljából újravágták. A kisebb, mindössze 4,7 centiméter átmérőjű és 1,7 centiméter vastag leletdarab a Szicíliától északra elterülő Ustica szigetéről való.

A nagyobbik Gortyn szigetéről származik, s 6 centiméter széles, ám mindössze 1,3 centiméter vastag. A pessoikat mikroszkóppal is megvizsgálták, s ürüléknyomokat fedeztek fel rajtuk. A cseréptöredékek tényleges használatára művészeti bizonyítékokat is találtak a kutatók. A kép a bostoni Museum of Fine Arts kiállításai között látható:

A felfedezés a szakértőket is meglepetésként érte, ugyanis a múzeumi kurátorok csak nemrégen találták meg a nem mindennapi ábrázolást. Rob Symmons, a Fishbourne-i római palota kurátora igen jól szórakozott, amikor meghallotta a hírt, ugyanis ezeket a különleges alakú, lecsiszolt töredékeket a kiállításukban fejtörő játékok kellékeiként mutatták be.

„A leleteket 50 éven át egy eltört játék darabkáiként katalogizáltuk, ám ez a magyarázat sohasem volt számomra túl meggyőző. Amikor a cikkben az új elméletet olvastam, vagyis hogy a 'játékdarabokat' WC-papír helyett használták, jót nevettem” – mondta Symmons, majd hozzátette: „természetesen e tárgyakat átkatalogizáljuk az adatbázisunkban.”

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!