2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életmódszertár a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

2011. június 29. 08:49

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár gyűjteményére alapozva a gyermekek, diákok a tudásukra épülő, korcsoportjuknak megfelelő, élményszerű múzeumpedagógiai módszerek segítségével ismerkedhetnek meg az egészséges életmód tudnivalóival.

Moss kezet! – Semmelweis Ignác munkásságának leegyszerűsített üzenete. Ez az alapvető higiéniai ismeret korunk egészséges életmódra törekvő világában meghatározó egészségügyi és társadalmi elemet képvisel, s elsajátítása a gyermekkorban fontos feladat nemcsak a családi környezetben, hanem a nevelés-oktatás területén területén is.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár 2010. november 1-én indította el az „ÉLETMÓDSZERTÁR” című projektet, amely 50.000.000,- Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült Európai uniós forrásból (TÁMOP-3.2.11/10-1/KMR-2010-0013), hogy tevékenységével hozzájáruljon a nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeihez.

A 14 hónapos projekt keretében a múzeum munkatársai élményszerű, kompetenciafejlesztő múzeumi foglalkozásokat dolgoznak ki, és valósítanak meg. A megvalósításhoz tizenhárom óvodát, illetve iskolát hívtak parnernek, segítségükkel 2011. december 31-ig csaknem kilencszáz gyermek vehet részt múzeumi foglalkozásokon.

Öt típusú ún. foglalkoztatási formán belül tizenhárom különféle temaikájú foglalkozássorozat szerepel a projektben, 398 foglalkozással. A program jelentős foglalkozássorozata a Kiemelkedő képességű diákok tehetséggondozása mentori program, melynek során az orvosi egyetemekre készülő középiskolai diákok kötetlen előadások és beszélgetések keretében ismerkedhetnek meg különböző orvosi szakmákkal, orvosi életpályákkal.

Az Ahogy nagyszüleink hajdanán laktak heti szakkörök résztvevői ellátogathatnak többek között abba a különleges nagypolgári épületbe, ahol jelenleg intézmény könyvtári részlege található. A havi szakkör foglalkozásain középiskolások vesznek részt, amely kamaszkori problémáikra ad választ, felvilágosító órák keretében. Az óvodásoknak szóló programok általános higiéniai tudnivalókat közvetítenek játékos formában, a Mozgássérültek Pető András Intézete óvodásai pedig egészségközpontú kreatív fejlesztő versenyen vehetnek részt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár