2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Újra megnyitják a de la Motte-kastélyt Noszvajon

2012. július 26. 14:09 MTI

Művészetek éjszakájával ünneplik Noszvajon, hogy kétéves zárva tartás után megnyitják a de la Motte Kastély és Továbbképző Központot. Az állami tulajdonú műemlékre korábban kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánították, a kastélyt mostantól az önkormányzat üzemelteti.

A Heves megyei Noszvaj község vezetése az elmúlt két évben mindent megtett annak érdekében, hogy a kastély újra látogathatóvá váljon - mondta Benke Orsolya, az önkormányzat turisztikai menedzsere. Hozzátette: az önkormányzat határozatlan időre kötött szerződést az üzemeltetésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel.

A helyiek a kastély előkertjében szervezett Művészetek éjszakájával ünneplik a megnyitást. Lesz irodalmi kávéház, ahol történelmi tévhitekről beszélgethetnek a résztvevők Hahner Péter történésszel. Baran Grzegorz zenél, Antik Anti kovács mesterség-bemutatót tart az eseményen, a kézműves barokk játszóház egyaránt várja a kicsiket és nagyokat. Könyvek, CD-k filléres vására is lesz Noszvajon, bemutatkoznak a Nomád Piac kézművesei és ingyenes kastélylátogatást szerveznek idegenvezetéssel.

Az Egertől tíz kilométerre lévő késő barokk, copf stílusú kastélyt 1774 és 1778 között építtette a Szepessy-család. Többszöri tulajdonosváltást követően 1945 után államosították a kastélyt, amely hosszú évekig üresen állt. 1957-től üdülőként és továbbképző központként használták, akkor restaurálták először a 200 éves freskókat. A kastélyt kilenc hektáros angolpark veszi körül különleges fákkal és díszcserjékkel.

Az MNV Zrt. 2011 novemberében írt ki pályázatot a kastélyra, ezt 2012 januárjában - jogszabályváltozás miatt - érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár