Hitler elfeledett szövetségesei

Kiengedték a háborús bűnökkel vádolt horvát ex-belügyminisztert

2011. november 30. 10:27 MTI

A horvát alkotmánybíróság döntése alapján szabadlábra helyezték kedd este Josip Boljkovac volt belügyminisztert, akit azzal gyanúsítanak, hogy háborús bűnöket követett el a második világháború végén.


"Hiszek az igazságszolgáltatásban" - jelentette ki Josip Boljkovac a Nova TV kereskedelmi adónak, amikor elhagyta a börtönt.

A 91 éves férfit november 2-án vették őrizetbe a horvátországi Károlyvárosban (Karlovacon). Azzal gyanúsítják, hogy a jugoszláv kommunista titkosrendőrség (OZNA) helyi parancsnokaként 1945 májusában az ő parancsára vettek őrizetbe számos polgári személyt Karlovacban. Az illetőket a dubovaci internálótáborba szállították, kivégezték, majd egy erdőben ásott tömegsírba temették. Azt is Boljkovac számlájára írják, hogy Duga Resában személyesen adott utasítást 21 polgári személy kivégzésére.

Boljkovac a vizsgálóbíró előtt tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, s úgy vélte, hogy bebörtönzése a december 4-re kiírt parlamenti választás kampányának része. Szerinte a jelenleg kormányzó és a választást várhatóan elbukó Horvát Demokratikus Közösség ezzel az üggyel (is) csak saját botrányairól próbálja elterelni a figyelmet.

Az alkotmánybíróság kimondta, hogy Josip Boljkovacot szabadlábra kell helyezni, mert a bebörtönzéséről hozott bírósági döntés, csakúgy mint az ellene folyó nyomozás megindítása még az előző, már hatályát vesztett büntető törvénykönyv előírásain alapul, így ezek a döntések érvénytelenek és semmisek.

Idős kora és gyenge egészségi állapota miatt Boljkovac az utóbbi négy hetet a börtön kórházában töltötte. Josip Boljkovac volt a független Horvátország első belügyminisztere.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!