2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Liszt-metropolisszá" válhat Raiding

2011. július 27. 12:35 MTI

Liszt-metropolisszá nőhet a zeneszerző-zongoravirtuóz születésének 200. és halálának 125. évfordulóját ünneplő emlékévben a művész szülőhelye, a ma Ausztriában található Raiding (Doborján).

Helmut Bieler, Burgenland tartomány kulturális tanácsosa szerint a kettős évforduló tiszteletére szervezett Lisztomania 2011 sorozat a tartomány "nagy sikere". "A zeneszerző, zongoravirtuóz, promoter, nőcsábász és romantikus popsztár alakja ma is megragadja az embereket" - fogalmazott Bieler, hozzátéve, hogy számos koncertet és kiállítást rendeznek emlékére.

Igazi Lisztomania a program - hangsúlyozta a Heinrich Heinétől kölcsönvett címmel futó eseményekkel kapcsolatban a tanácsos, aki szerint teljes az összhang a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély, vagyis az azt működtető magánalapítvány által indított kulturális sorozat és a szülőfalu, illetve a Liszt szülőházától néhány méternyire épült koncertterem műsorai között.

A három blokkba rendezett koncertprogram nagy fináléját október 22-én, Liszt születésnapján tartják, de Daniel Barenboim helyett az orosz Arkagyij Vologyosz játszik. Másnap a Wiener Akademie vendégszerepel a raidingi koncertteremben Martin Haselböck vezényletével, a szomszédos unterfrauenhaidi plébániatemplomban pedig a Bécsi Kamarakórus énekel Michael Grohotolsky irányításával, Wolfgang Horváth orgonakíséretével.

Az igen sikeres 2009-es Haydn-év után a várakozásoknál nagyobb elégedettségre lehet okuk a Liszt-fesztivál sajtóvisszhangját, a jegyeladást és a turisztikai látogatottságot tekintve is - tette hozzá Helmut Bieler.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár