2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Liszt nyomában Bayreuthban

2011. június 27. 18:07 MTI

Liszt Ferenc és Bayreuth, valamint a zeneszerző és a szintén világhírű Richard Wagner kapcsolatát mutatja be a németországi városban holnap nyíló kiállítás.

A 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc életének utolsó éveiben többször járt Bayreuthban, ahová személyes szálak fűzték: egyik legjobb barátja az ugyancsak világhírű Richard Wagner volt. A német zeneszerzővel, a Bayreuthi Ünnepi Játékok megalapítójával 1848 februárjában Drezdában ismerkedtek meg és szoros barátság alakult ki közöttük. Liszt második lánya, az 1837-ben született Cosima Wagnerhez ment feleségül 1870-ben.

Liszt először 61 éves korában, 1872-ben járt Bayreuthban, ez a kiállítás kiindulópontja - mondta el Sylvia Habermann, a bayreuthi történeti múzeum vezetője. Wagner 1883-ban bekövetkezett haláláig Liszt még tizenegy alkalommal látogatott el a városba, közben támogatta a Festspielhaus építésére indított gyűjtést és segített az ünnepi játékok elindításában is. "Az ünnepi játékok ötlete teljesen magával ragadta, ahol és ahogyan csak tudott, mindenütt ezért kampányolt" - fogalmazott a múzeumigazgató.

Wagner halála után Liszt bayreuthi látogatásai ritkultak. Lánya, Cosima ugyanis "sztárvendégként" kezelte híres, a közönség által csodált apját, a Wahnfried-villában tartott estélyeket és fogadásokat általa tette rangosabbá, azért vele, mert Wagner már nem élt - tette hozzá Sylvia Habermann.

Bayreuthban, az ünnepi játékok idején érte a halál Liszt Ferencet 1886-ban. Már betegen érkezett az eseményre, a Parsifalt, valamint a Trisztán és Izoldát azonban még megtekintette, mielőtt tüdőgyulladás következtében meghalt; a ház falán ma tábla őrzi emlékét. Kívánságának megfelelően Bayreuthban temették el - szülőhelye, Doborján (ma az ausztriai Raiding) és az évek óra vele élő Carolyne Sayn-Wittgenstein nem kis sajnálatára.

Az október 3-ig látható bayreuthi kiállítás felidézi a Liszt temetése körül kialakult vitát és emlékeztet arra is, milyen hatalmas gyászmenet kísérte a zeneszerző-zongoraművészt utolsó útján a városból a temetőbe. "Több mint száz koszorú volt ott, a legfontosabbat Viktória angol királynő küldte" - jegyezte meg Sylvia Habermann.

Bayreuthban nemcsak az ünnepi játékok ideje alatt, hanem egész évben koncertekkel, felolvasásokkal, előadásokkal és kiállításokkal emlékeznek Liszt Ferencre. Nicolaus Richter, a város zenei és színházi biztosa egy korábbi interjúban azt hangsúlyozta: ha Liszt nem élt volna, a bayreuthi játékokra is aligha került volna sor. Emlékeztetett arra, hogy barátságuk során Liszt Ferenc többször is pénzügyileg segítette a nehéz anyagi helyzetbe került Wagnert és művészileg is támogatta őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár