2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobrot emelnek Gagarin tiszteletére Londonban

2011. április 8. 08:14 BBC News

Szobrot kaphat űrutazásának ötvenedik évfordulóján Jurij Gagarin szovjet asztronauta a londoni The Mall közelében, az Admiralitás-boltív mellett.

Gagarin 1961. április 12-én írta be nevét a történelembe, amikor a Vosztok-1 űrhajójával 108 perc alatt megkerülte a Földet. Ezt követően világkörüli turnéra indult, amely során Nagy-Britanniába is ellátogatott, s a szobor helyén, az Admiralitás-boltívnél találkozott Harold MacMillan brit miniszterelnökkel. Érdekesség, hogy itt állították fel az ország egyik legünnepeltebb felfedezőjének, James Cook szobrát is.

A 3,5 méter magas alkotást az Orosz Űrhivatal, a Roscosmos ajándékozta a British Council brit kulturális intézet számára. A kulturális szervezet eredetileg egy Gagarinról mintázott szobrot kölcsönzött volna, de a legtöbb túl nagy volt ahhoz, hogy egyszerűen hajóra tehették volna. Egy azonban megfelelt, de a Lubertsy-ben (az itteni fémöntödében dolgozott Gagarin tinédzser korában) felállított alkotástól a helyiek nem szerettek volna megválni, helyette inkább öntőmintákat küldtek a szigetországba.

„Az eredeti szobrot 1984-ben, Gagarin születésének 50. évfordulóján készítették” – mondta el Andrea Rose, a British Council vizuális művészetek igazgatója. „Patinás, egyben ezüstös színű lesz, ugyanolyan, mint az eredeti. Egy nagyon tipikus ábrázolása Gagarinnak, szkafandert visel, alatta a Föld és a pálya, amelyet bejárt” – tette hozzá.

Gagarin a Kohászok Nemzeti Uniójának meghívására érkezett Londonba. A nemrégiben közzétett dokumentumokból kiderült, hogy az akkori kormányzat nem tudta, hogyan fogadja a világhírű űrhajóst. A MacMillannal való találkozót úgy kellett sebtében összecsapni, miután London tudomására jutott, hogy a közvélemény mennyire szimpatizál az asztronautával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár