2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szovjetek hazudtak Gagarin űrutazásáról

2011. április 7. 13:24 The Daily Telegraph

A szovjet illetékesek az 1961-es űrrepülés több részletével kapcsolatban is hazudtak, így többek közt azt is elhallgatták, hogy a pilóta 350 kilométerrel odébb ért földet, mint ahol várták - derül ki egy nemrég megjelent könyvből.

A küldetés a hidegháborús propaganda egyik legnagyobb dobása volt: az elsőként embert az űrbe juttató küldetés egy zökkenőmentes diadalmenet lett a médiában, amely minden szinten a kommunista ideológia fensőbbségét sugallta.

A Gagarin űrrepülésének idei, ötvenedik évfordulója alkalmából megjelent, Anton Pervusin orosz újságíró által jegyzett 108 Minutes That Changed the World című könyv azonban azt állítja, hogy az utazást mindvégig hibák színesítették, olyannyira, hogy a tudósoknak például fogalmuk sem volt, hol száll majd le az űrkabin. Két kalkulációt is végeztek, végül azonban mikor Gagarin visszatért a Földre, száz kilométerekre nem volt senki, aki fogadja. Az űrhajós első feladata így egy lakott övezete keresése volt, hogy megpróbáljon kapcsolatba lépni feletteseivel.

A könyv legdrámaibb fejezete azonban mégsem ez: Gagarin feleségének írt búcsúlevelében a repülés előtt magyarázta el, miért nem kell szégyellnie, ha férje meghalna a repülés során. A nő ezen levelet ekkor még nem, csak 1968-ban, a pilóta tragikus, és máig rejtélyekkel társított repülőbalesete után kaphatta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár