A vörösterror 133 napja

Visszakövetelik a Kremlt a Rurikok

2010. augusztus 24. 12:03 The Daily Telegraph

A 9. századi Rurik herceg által alapított, 1598-ig uralkodó dinasztia leszármazottjait képviselő Princes Foundation azt állítja, hogy ők építették az Orosz Föderáció elnökének otthont adó Kremlt, ezért most a patinás épület visszaszerzéséért indítottak harcot.


"Szeretném emlékeztetni az orosz hatóságokat, hogy a Kreml a Rurikokhoz tartozik" – figyelmeztetett Valerij Kubarev nagyherceg, moszkvai üzletember, aki azt állítja, hogy egészen a viking törzsfőnökig tudja visszavezetni családfáját. A herceg "határozatlan ideig, 24 órás használatra" szeretné birtokba venni a Kreml négy palotái közül legalább az egyiket, s a tizenkilenc torony közül néhányat az általa vezetett alapítvány számára. Az erődítmény Oroszország viharos történelme alatt sokszor cserélt gazdát, a Rurikok mellett többek között a bolsevikok is itt rendezkedtek be.

Az állam számára az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a Kreml birtokbavételét hivatalosan sohasem regisztrálták. Az alapítvány elnöke most azért küzd, hogy a Princes Foundation az épületegyüttes falai között politikai, kulturális és vallási rendezvényeket tudjon tartani. "Az ingatlant nem vásárolták meg, jogtalanul vették el tőlünk, ezért a föderációnak nincs joga azt birtokolnia. Most visszaköveteljük az épületet és kompenzációt kérünk az illegális használati jogért" – sorolta a nagyherceg.

A Kreml – amely ma Dmitrij Medvegyev elnök rezidenciája – a 15. századig a Moszkva folyó parti erődítményeként funkcionált, majd ekkor III. Iván felújította. Őt Rettegett Iván követte a trónon, aki a Vörös téren a Boldog Vazul-székesegyház építését rendelte el. Habár a komplexum nagy része el van zárva az érdeklődő szempárok elől, a Kreml az egyik legnépszerűbb turistalátványosságnak számít Oroszországban.

Az orosz kormány jogászai "komédiának" nevezték a pert, s azt állítják, hogy az a felperes számára kedvezőtlen eredménnyel fog zárulni. Sokak meglepetésére azonban egy moszkvai bíróság helyt adott a Rurikok fellebbezésének, akik a tulajdonjogra vonatkozó bizonyítékokat követelik az államtól.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!