2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különbélyeg Simon Wiesenthal emlékére

2010. június 15. 16:36 MTI

Közös emlékbélyeget adott ki az osztrák és az izraeli posta a "nácivadászként" ismertté vált és időközben elhunyt Simon Wiesenthalról - a bélyeg máris kapható.

A bélyeg bemutatásakor a bécsi Zsidó Múzemban Wiesenthal unokája, Racheli Kreisberg elmondta: a bélyeg egyfajta eszköz a holokauszt után született negyedik generációnak, hogy megfogalmazza történelmi kérdéseit. Kreisberg egy filmet is bemutatott a Zsidó Múzeumban nagyapja bélyeggyűjtő szenvedélyéről.

Izrael osztrák nagykövete, Aviv Sir-On is méltatta a bélyeget. Véleménye szerint a kezdeményezés nemcsak egy állam szuverenitásának jele, hanem össze is köti az államokat: a közös kiadvány az erősödő és mélyülő barátságos kapcsolatok jelképe. A bélyegkiadást Ariel Muzicant, a bécsi izraeli hitközség elnöke kezdeményezte, aki kiemelte: ez már a második ilyen jellegű bélyeg, mivel hat évvel korábban Herzl Tivadar, a cionizmus atyjának emlékére is kiadtak egyet.

Georg Haber, a múzeum igazgatója Andreas Mailath-Pokornyhoz, a bécsi városháza kulturális tanácsosához hasonlóan "nagy, jelentős eseménynek" értékelte a bélyegkiadást. Mailath-Pokorny kifejtette: "munkájával Wiesenthal visszaadta a civilizáció méltóságát".

Simon Wiesenthal (1908-2005) zsidó származású osztrák építészként a második világháború alatt több koncentrációs táborban és haláltáborban járt. Miután 1945-ben, Mathausenből felszabadult, életét a szökésben lévő náci katonai vezetők és háborús bűnösök felkutatásának és bíróság elé állításának szentelte.

1977-ben az egyik legnagyobb cionista emberjogi szervezet az ő tiszteletére Simon Wiesenthal Központ nevet kapta. A szervezet a neonáci csoportok megfigyelését és az antiszemitizmus elleni harcot tűzte ki céljául, valamint a tolerancia és a megértés elősegítését a civil társadalom erejével. A Los Angeles-i székhelyű SWC Jeruzsálemben, New Yorkban, Párizsban, Torontóban és Buenos Airesben is rendelkezik irodával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár