2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas kerítések takarhatták Stonehenge-et

2010. február 10. 08:51 The Guardian

A Stonehenge környéki síkság legújabb felmérése meglepő eredménnyel zárult: eszerint a prehisztorikus építményt és a környező területeket két hatalmas palánk zárhatta el a külvilágtól.

A "Stonehedge" nevű építménynek Stonehenge csak a közepe volt: két jóval nagyobb, körkörös építmény fogta közre a kőkori szentélyt. A felmérést az English Heritage régészei készítették el, akik a térség 1919-es hasonló felmérése óta első alkalommal végeztek ilyen típusú vizsgálatokat.

Szerintük mindez igazolta azokat a 2008-as kutatásokat, amelyek alapján ez a kerítés több más neolitikus emléket, így a Heel követ is elzárt a küvilágtól, és hosszan haladt nyugat felé, mielőtt délnek fordult volna. A kutatók szerint a hasonló építmények megalkotásához nagyon sok időre és energiára lehetett szükség, főként, hogy a korridornak sem védelmi vagy más hasznos funkciója nem volt. Ez azt is jelenti, hogy annak egyedüli célja a vallási szertartások idegen szemektől való távoltartása lehetett.

A felfedezés részleteit a British Archaeology című szaklap legújabb számában mutatták be. Az újság főszerkesztője, Mike Pitts régész szerint Stonehenge-dzsel kapcsolatban mindig újabb és újabb meglepő dolgok derülnek ki. Szerinte ez a két koncentrikus kerítés a korai bronzkorban épülhetett, ám rendeltetésével kapcsolatban semmit sem tudunk.

A felmérés arra is fényt derített, hogy a kör közepén egy apró domb állhatott, amelyet bár régen elsimítottak, a 18. századi képek egy részén még mindig látható. A régészek szerint így annak kutatása is hátra lehet, hogy ez egy természetes képződmény, vagy egy még korábbi emlékmű maradványa lehetett-e.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár