2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

5000 éves lehet a világ legrégibb elsüllyedt városa

2009. október 20. 09:50 The Guardian

A régészek idén nyáron megkezdték a világ legrégibb elsüllyedt városának feltárását, és már az első bejelentések is szenzációsak. A település felmérése közben talált kerámialeletek alapján ugyanis Pavlopetrit 5000 évvel ezelőtt, a korábban gondoltnál 1200 évvel korábban alapíthatták.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az öt évre tervezett expedícióban a görög kulturális minisztérium víz alatti régészei a Nottinghami Egyetem szakembereivel dolgoznak együtt. A csoportot erősíti Dr. Nicholas Flemming, a Southamptoni Egyetem Oceanográfiai Intézetének geoarcheológusa is, akinek nevéhez a település 1967-es felfedezése fűződik, illetve egy évvel később elsőként ő térképezte fel a helyszínt. Bár akkor 15 épületet és 37 egykori sírt azonosítottak, a munkálatok végeztével senki nem kutatott tovább a helyszínen.

A település feltárása korábban nem ismert részletekkel gazdagíthatja a minószi társadalomról tudottakat is: Pavlopetri ugyanis kikötővárosként nagyon fontos szerepet töltött be a térségben. A Pavlopetri Underwater Archaeology Project résztvevői ezért most megpróbálják megfejteni, hogy a település első lakói mikor érkezhettek, a város miként fejlődhetett, és milyen okok vezettek annak pusztulásához.Idén nyáron a szakemberek elkészítették a romok digitális felmérését, amelynek alapján az elsüllyedt város nagyjából 9000 négyzetméteres lehetett. Emellett fény derült arra is, hogy valószínűleg a korábban gondoltnál (i.e. 1600-1000) körülbelül 1200 évvel korábban alapíthatták. A vizsgálatok során 150 négyzetméternyi új, korábban ismeretlen épületegyüttest fedeztek fel, amelyeket i.e. 2800 és 1100 között használtak; egy megaron mellett későbbi időszakokból ismert sírokat, és középső bronzkori pithoszokat is találtak.

Dr. Jon Henderson, a brit egyetem víz alatti régésze szerint a helyszín felmérése és átkutatása birtokában végre megismerhetjük, hogy a bronzkorban miként szervezték a tengeri kereskedelmet. Ebben a város épületinek, utcáinak, vagy éppen kikötőjének részletes átkutatása és vizsgálata segíthet majd – véli. A kutatás így tovább folytatódik, és a tervek szerit 2014-ig minden évben hónapokon át merülnek majd, hogy megismerjék a bronzkori mindennapok ezen elfeledett szeletét.

A város pusztulásának okai a mai napig ismeretlenek: egyesek szerint pont Pavlopetri pusztulása lehet az Atlantisz-legenda alapja.

Online tudósítások a kutatásról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár