2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Mithrász-szentély maradványait tárták fel Szombathelyen

2008. július 4. 11:08

A római korból származó Mithrász-szentély maradványait tárták fel a Savaria Múzeum régészei Szombathelyen egy belvárosi építkezés helyszínén.

Mithrász a római császárkor egyik legnagyobb istene, a köré szerveződött misztériumvallás központi alakja volt. A Mithrász-kultusz az i.sz. 1. században nagyon gyorsan elterjedt a Római Birodalom területén, nyomait megtalálták a pannóniai tartományokban is. Különböző tárgyi emlékek Magyarországon is előkerültek már például Aquincumból, valamint Sárkesziből és Fertőrákosról is, ám a kultusz jelenlétre az ókori Savariában eddig nem volt kézzelfogható bizonyíték - mondta el Kiss Péter.

Fotó: MTI
A régész hangsúlyozta: a Szombathelyen megtalált épület "vallási jelentőségét a helyszínen talált két fogadalmi oltárkő adja, melynek feliratai minden kétséget kizáróan a római kor egyik legtitokzatosabb vallására, a perzsa eredetű Mithrász, vagyis a legyőzhetetlen Napisten misztériumaira utalnak". A Mithrász életének egyes jeleneteit szimbolizáló, az örök forrásnak és az isteni áthaladásnak szentelt oltárok egy tolóajtóhoz tartozó, mészkő küszöbbel ellátott épület maradványaiból kerültek elő Szombathelyen. A megfigyelések alapján még az i.sz. 4. században is használták az épületet, amely aztán leégett és összedőlt.

"A megmaradt omladékréteg azonban nagy mennyiségben tartalmazza egy falfestmény darabjait, melynek érdekessége, hogy ez az első olyan római kori falfestmény Savariában, amely eredeti elrendezését megőrizve kerülhet feltárásra" - mondta az ásatásokat vezető régész. A nagy jelentőségű falfestmény feltárását két festő-restaurátor, Harsányi Eszter és Kurkovszky Zsófia irányításával végzik.

Fotó: MTI
Kurkovszky Zsófia a sajtótájékoztatón elmondta: a feltárt falfestmény-részletek nagy valószínűséggel a Mithrász-szentély két helyiségét, a külső bejárati részt és a szentély belsejét díszítették. A szentélybelső falfestményei geometrikus rendszerű kompozícióban, kazettás-sávos díszítéssel és figurális ábrázolásokkal készültek. A szentély a római kori város déli részében található, ahol az Iseum szentélykörnyezet mellett számos más vallási emlék, elsősorban oltárkövek kerültek elő a korábbi ásatásokon.

A sajtótájékoztatón bemutatták még az ókori vízvezeték-rendszer egy feltárt darabját is, melynek érdekessége, hogy a fölötte húzódó rétegekben látható a későbbi Szombathely csatornahálózatának egyik vezetéke, amely éppen azt a nyomvonalat követte, mint a kétezer évvel ezelőtti ókori csatorna.

Fotó: MTI
Nagy Zoltán, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője közölte: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az üzletközpont beruházójával arról, hogy a feltárt leletek közül minél több a Magellán Center építkezésének befejezése után is látható legyen. Erre az ígéretek szerint az épület mélygarázsában lesz majd lehetőség. Nem ez lenne az első ilyen bemutatótér Szombathelyen, ahol egy kereskedelmi bank üzletterében, a padlószint alatt már most is megcsodálható az ókori vízvezeték-rendszer egy darabja.

(Múlt-kor/MTI)
2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!