2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Visszakerülhet eredeti helyére a munkácsi turulmadár

2007. november 5. 13:00

Munkácson újra állni fog a turulmadár, mégis elkészül a vereckei emlékmű, és Kárpátalja visszanyeri legszebb magyar emlékműveit is - írta Miklós Gábor a Találjuk-ki Közép-Európát oldalán.

Kárpátalja - kis területe ellenére - nagyon fontos történelmi események színtere volt a magyar történelem során. A vidékkel legtöbbször szóba hozott események között mindenképpen meg kell említeni a Vereckei-hágót, mint a honfoglalással összeforrt helyszínt, valamint Munkács várát és annak legendás védőjét, Zrínyi Ilonát. Nem véletlen, hogy a két legfontosabb magyar emlékmű ehhez a területhez és városhoz kapcsolódik.

Munkács várában a magyar honfoglalás ezeréves fennállásának emlékére emelték a hatalmas turulmadár-szobrot, amit 1924. december 17-én a csehszlovák hatóságok eltávolítottak. Most újra felkerülhet a magyar mondavilág szent állata Munkács falaira. Mihajlo Beleny ungvári szobrászművész ugyanis elkészítette a szobor pontos mását, amely várhatóan október végén érkezik meg Kijevből. A bronzból kiöntött madár szárnyának fesztávja meghaladja az öt és fél métert. Bár néhány ukrán nacionalista tiltakozását fejezte ki a munkácsi emlékmű visszaállítása miatt, jó hír, hogy a helyi és országos hatóságok semmilyen akadályt nem gördítenek a turul elé.

A munkácsi történésekkel egy időben röppent fel az hír, hogy mégis befejezik a Vereckei-hágó honfoglalási emlékművét, és 2008. március 14-én ünnepélyesen fel is avatják. Ezt Sólyom László, a Magyar Köztársaság köztársasági elnöke erősítette meg.

Az emlékmű tervei megvannak, az engedélyeztetéssel sincsen probléma, mivel minderre már régebben sor került. Ha a körülmények kedvezően alakulnak, akkor a ma csak vereckei torzóként emlegetett alkotás elnyeri valódi formáját, ami az életfa motívumot éppúgy magába foglalja, mint a hét vezér és a vérszerződés jelképét is.

1896-ban, a millennium évében, Magyarország hét pontján, köztük a munkácsi várban állítottak fel turul-emlékművet. A szobor 1924 decemberéig hirdette az ezeréves évfordulót, amikor a csehszlovák hatóságok lefűrészelték talapzatáról, majd ledöntötték a helyéről. A bronzmadarat azonban nem szállították el, a várudvarban várta további sorsát. A bevonuló szovjet megszállók feldarabolták, majd beolvasztották, és ötágú csillagokat öntöttek belőle a frigyesfalvi vasgyárban 1945 májusában (ez a vasgyár öntötte Magyarország első Kossuth-szobrát is). A Munkácsról Amerikába elszármazott Pákh család mentette meg a barbár kezek elől a szobor talapzatát, valamint az ottfelejtett madárlábakat is. Ezek a millenniumi szobor egyetlen, ma is fellelhető eredeti darabjai.
Miklós Gábor - Terra Recognita Alapítvány

A cikk eredeti megjelenési helye

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár