Hitler elfeledett szövetségesei

Antik lakoma időszerű fogásai az Ókorban

2005. augusztus 23. 11:00

Az Ókor magazin legújabb számának összeállításában az ókori kultúrákban megfigyelhető `lakoma-jelenséget` igyekezett a lehető legtöbb oldalról körbejárni.

Lakomák és étkezések

Az archaikus társadalmakban az étel és az ital közös elfogyasztásának rituális jelentősége van: az élethez szükséges materiális javak magunkhoz vétele egyszersmind spirituális erőgyűjtésként is értelmeződik, melynek alkalmával a közösség egyszerre erősödik meg testben és lélekben. Ennek megfelelően az Ókor 2005/3. száma is egyforma súllyal adott helyet a régi mediterrán lakomák anyagi és szellemi vonatkozásainak: a mezopotámiai uralkodók fényűző vendégségei (Kalla Gábor), az óegyiptomi gasztronómia (Győry Hedvig, Gaál Ernő), a régi görögök szümposzionjainak akrobata-látványosságai (Németh György) és nőgyógyászati receptjei (Gradvohl Edina), valamint az ókori Pannónia étkezési szokásai (Póczy Klára, Gyulai Ferenc) mellett szó esik Platón Lakoma című, nem véletlenül a Szerelemről - az ókori lakomák egyik legfontosabb "fogásáról" - szóló dialógusáról (Rudolf Rehn), valamint ennek ókori és reneszánsz utóéletéről (Böröczki Tamás, Imregh Mónika), továbbá a római költők és írók irodalmi lakomáiról is (Dér Katalin, Bálint Gábor).

A tematikus részen túl természetesen állandó rovataink is megtalálhatók a Lakoma-számban. Az Echo-rovatban az olümpiai Zeusz-templom szobordíszeinek jelentéséről szóló vita folytatódik, immáron a hermeneutika általánosabb kérdéseit is érintve (Hajdu Péter, Patay-Horváth András), valamint egy tudományos szenzáció árnyalására is sor kerül (Kozák Dániel). Textus című rovatunkban egy újonnan talált Arkhilokhosz-töredék fordítása olvasható (Németh György), valamint Krétai Dictys - lapunkban folytatásokban közölt - Trójai naplójának negyedik könyve (Hajdu Péter). A Régészet-rovat ezúttal egyiptomi és pannóniai tárgyú archeológiai írásokat közöl (Bács Tamás, Mráv Zsolt), a Múzeum pedig egy kritikát a Szépművészeti Múzeum kopt kiállításáról (Mészáros Balázs), valamint - "Az évszak műtárgya" sorozat keretében - egy rövid elemzést Egyiptomból származó római kori múmiamaszkokról (Török László). A Kortárs tükör című rovatban ezúttal egy izgalmas, filológusok és színházi szakemberek bevonásával készült beszélgetés olvasható Zsámbéki Gábor Médeia-rendezéséről, amely az elmúlt évad egyik legsikeresebb színházi előadása volt Magyarországon (a beszélgetést vezette: Karsai György). Kritikai rovatunkban ezúttal - a tematikus összeállításhoz is kapcsolódva - A középső platonizmus című kötetről olvasható recenzió (Ötvös Csaba).

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!