2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Tutanhamon sírjának titkai

2004. november 17. 15:25 Dávid Andrea

Mellékszoba papi trónussal

Az utoljára feltárt helyiség a keletre néző mellékszoba volt, mely az előtérből nyílott. Az ásatók akkor vették észre az ide vezető ajtót, amikor az előtérből már minden tárgyat elszállítottak. Miután bejutottak ebbe a szobába, konstatálniuk kellett, hogy a másik három szobában uralkodó rendetlenség eltörpül amellett a szörnyű zűrzavar mellett, amely ebben a helyiségben fogadta őket. Már az eredetileg ide szánt holmikat is sebtiben hordhatták be a temetési felügyelők, de később a tolvajok is ide dobáltak be mindent, amire nem volt szükségük, vagy ami a rablás során megsérült. Az egyik faládán megtalálták az egyik tolvaj lábnyomát, egy értékes olajat tartalmazó - mára már üres - kancsón pedig a rabló zsíros ujjlenyomatát. (Carter kutatásai alapján a sír kincseinek 60 %-át elvitték a sírrablók. El lehet képzelni, milyen hihetetlenül gazdag lehetett a temetési felvonulás, ha a kincs 40 %-a is ilyen nagy mennyiségű és értékes darabból áll.)

A mellékszoba "berendezése" tehát voltaképpen egy veszélyesen ingadozó kupac volt, amely a legkisebb érintésre is összedőlhetett volna, ezzel még nagyobb károkat okozva. Az első feladat tehát a rakás megerősítése volt, s ez nagyon óvatos és körültekintő munkát igényelt. A munkálatok eléggé elhúzódtak, és Carter csak 1927 novemberében - tehát pontosan a sír felfedezése után öt évvel, és az ásatás befejezése előtt egy évvel - kezdte meg a munkát a mellékszobában.

Itt találták meg Tutanhamon papi trónusát, amely igazán impozáns darab homorú ülésével, X alakú kacsafej és kacsanyak utánzatú lábával, intarziáival, aranylemezeivel, fajansz és drágakő berakásaival. Talán elkerülte a tolvajok figyelmét, vagy túl nehéznek találták, azért hagyták itt. Nem messze tőle állt egy hasonló anyagokból és hasonló technikával készült zsámoly a fáraó ábrázolásával, amint letiporja sarkával Egyiptom négy hagyományos ellenségét: a szíriaiakat, a líbiaiakat, a núbiaiakat és a szudániakat.

Az itt talált fegyverek közül feltétlenül meg kell említeni az íjakat és nyilakat, amelyeknek egy részét egy nagy, íj alakú ládába helyezték a temetéskor. 16 fajta nyilat különböztettek meg a szakemberek, akik megvizsgálták a fegyverleletet, de összesen 278 darab íj és nyíl volt a mellékszobában. Újabb érdekesség, hogy innen került elő az a játék, melyet a legrégebbi játék-leletként tartanak számon. Ez az ún. szenet, melyet rekeszekkel, fiókokkal és önműködő zárszerkezettel láttak el. A harminc négyzetből álló táblához tartozott néhány báb, dobócsontocskák és pálcikák. A játékszabályokat a mai napig nem sikerült rekonstruálni, de valószínűleg a ma is ismert "malom" játékhoz állhatott közel. Három ilyen szenet-játékot találtak a mellékszobában, különböző méretekben. Anyaguk ébenfa, elefántcsont és arany.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár