2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Tutanhamon sírjának titkai

2004. november 17. 15:25 Dávid Andrea

A sírkamra tartalma

A déli szoba északi falában találták meg a régészek azt az elfalazott ajtót, amely a sírkamrába vezetett. Az ajtót két oldalról két feketére lakkozott faszobor őrizte, így Carteréknek nem volt nehéz dolguk. Mindkét szobrot a királyról mintázták, megörökítve így arcvonásait és testmagasságát (1,67 m). Kötényüket, botjukat, jogarukat, fejdíszüket, ékszereiket és saruikat bearanyozták.

Az ásatók kibontották a sírkamra falát, de csak a következő évben tárták fel azt, amikor az előtérben talált tárgyakat már mind lefotózták, és ott, a helyszínen, laboratóriumi körülmények között felkészítették a továbbszállításra.

Múmiaraktár a labirintusban
Múmia - protézissel
1923. február 27-én lépett be először Carter és Lord Carnavon a sírkamrába (vagy nyugati szobába). Ez kisebb volt, mint az előtér, de a helyiséget majdnem teljesen betöltötte egy aranyozott fából készült kápolna, üvegpaszta és kék lazúrkő berakásokkal. A kápolna és a szoba falai között mindössze 75 cm távolság volt, de itt is találtak tárgyakat. Ezeknek egy részét még a szertartás folyamán helyezték ide, rituális célból, más részüket a sírrablók ejthették el, akik természetesen itt is jártak. Ennél tovább azonban nem jutottak, ugyanis a kápolna egy második kápolnát rejtett magában, melynek ajtaján a pecsétek a temetés óta sértetlenek voltak. A régészek számára a feltárás ezen a ponton kezdett nagyon izgalmassá válni, hiszen végre szűz területre érkeztek, 3400 év óta először ők léptek be ebbe a szentélybe. A kápolna falain kívül fegyverek, pálcák, vadászjelenetekkel díszített kenőcstartó tégelyek helyezkedtek el, és két - Tutanhamon és Anheszenamon nevével ellátott - alabástrom vázát is találtak itt.

A második kápolnában egy harmadikra bukkantak a régészek, mellette pedig újabb fegyverekre, íjakra, nyílvesszőkre és egy struccvadászat ábráival díszített légycsapóra.

Végül a harmadik szentélyben helyezkedett el a negyedik, szintén aranyozott fából készült kápolna. Ide tették a vörös homokkő szarkofágot. A négy szentély kibontása után azonban az ásatók már tudták, hogy a szarkofág megtalálása még kevés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár