2020. tavasz: Halálos tudomány

18. század óta zenélő orgona is látható lesz a Tolna megye örökségét bemutató programokon

2017. szeptember 15. 12:34 MTI

A reformáció 500. évfordulója jegyében evangélikus templomokat kereshetnek fel és a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló föld alatti részeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kulturális örökség napjainak Tolna megyei helyszínein, szombaton.

A kismányoki orgona
(pomorgona.hu)

A programsorozat részeként a Völgységben a kismányoki és a váraljai evangélikus templom nyitja meg kapuit. A kismányoki épület a tájegység egyik legrégebbi luteránus temploma, a németség betelepítése után, a 18. század végén épült; különlegessége a bonyhádi Roth József műhelyében készült, ma is megszólaltatható, barokk orgona - mondta Szőts Zoltán, a bonyhádi Völgységi Múzeum igazgatója.

Váralján az 1802-ben felépített templom mellett a helyi németség néprajzi emlékeit bemutató népművészeti ház is nyitva lesz. A környék érdekessége a szombaton szintén látogatható györei templomiskola, amelyet a második világháború után, a németek kitelepítése miatt elhagyott, egyhajós evangélikus templom köré építettek; ma iskola és könyvtár működik falai között.

A bonyhádi múzeum kirándulást szervez szombatra az evangélikus építészeti értékek megtekintésére, a körúton felkeresik a szászvári kastélyt és a Baranya megyei egyházaskozári evangélikus templomot is.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló vendégei a felszíni látogató központ mellett föld alatti sétát tehetnek: délelőtt a 250 méter mély K1-es kamrában ismerkedhetnek a létesítmény működésével, egy alkalommal pedig a 340 millió éves gránittömbben épített tároló felszín alatti látogatókamrájába mehetnek le.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A kismányoki evangélikus templom télenA kismányoki orgona

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!