7 végzetes pillanat

Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből

2018. október 11. 12:47 Múlt-kor

Sokan, sok helyen tartották „bűnösnek”

A kávé az alkoholhoz hasonlóan nagy múltra tekint vissza, már ami a különféle rá vonatkozó tilalmakat illeti. A kávé és fogyasztási kultúrája mindenhol gyanút és félelmet ébresztett a hatalom köreiben, a vallási alapú rosszallásról nem is beszélve. Ha a keményvonalasak mindig győzedelmeskedtek volna, ma nem sok helyen lenne szabad kávét fogyasztani.

Először Mekkában tiltotta be 1511-ben egy vallási jogtudósokból álló testület. Döntésüket támogatta a város kormányzója, Hair bég, aki attól félt, a kávéházi élet felerősíti az uralmát ellenző hangokat. A testület „haramnak” bélyegezte a kávét, azaz vallási bűnnek számított a fogyasztása, csakúgy, mint a szeszes italoké. Ezt követően 13 éven át folyt a vita arról, hogy a kávé tudatmódosító hatásúnak tekinthető-e – végül 1524-ben I. Szelim török szultán feloldotta a tiltást. Hair béget később kivégezték, a szultán pedig a kávét szent itallá nyilvánította. Később is került azonban tilalom alá a kávé, legnevezetesebben 1532-ben Kairóban, ahol még a kávéházakat és -raktárakat is kifosztották.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Német kávéházi hirdetés a 17. századbólTörök kávéház a kora újkorbanA misztikus felfedezi a kávétKávéház előtti jelenet Angliában a kora újkorbanTörök kávéház az újkorbanKaldi és táncoló kecskéiVIII. Kelemen pápaA „Nők petíciója a kávé ellen”, 1674I. Szelim

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!